Julkisen talouden tutkimuksen painopisteinä ovat sosiaaliturvan rahoitukseen ja yksityisen ja julkisen sektorin työnjakoon liittyvät asiat. Talouspolitiikan analyysissa korostuu julkisen talouden kestävyys ja siihen liittyvien toimintastrategioiden luominen ja arviointi. Makrotalouden tutkimuskohteina ovat Suomen ja maailman kokonaistalouden kehitys ja sen vaikutukset suomalaiselle elinkeinoelämälle.
- Väestön ikääntyminen ja julkisen talouden kestävyys
- Sosiaaliturva ja verotus
- Julkisen ja yksityisen sektorin työnjako
- Kansainvälisen talouden kehitys ja talousennusteet
Julkisen talouden tutkimuksen painopisteinä ovat sosiaaliturvan rahoitukseen ja yksityisen ja julkisen sektorin työnjakoon liittyvät asiat. Talouspolitiikan analyysissa korostuu julkisen talouden kestävyys ja siihen liittyvien toimintastrategioiden luominen ja arviointi.
Makrotalouden tutkimuskohteina ovat Suomen ja maailman kokonaistalouden kehitys ja sen vaikutukset suomalaiselle elinkeinoelämälle.
Tutkimuskysymykset liittyvät mm. säästämiseen ja varallisuuteen, eläkkeisiin ja muuhun sosiaaliturvaan, verotukseen ja sen kannustinvaikutuksiin, sukupolvien väliseen tulonjakoon sekä julkiseen velkaan. Sosiaaliturvaa ja tulonjakoa tarkastellaan erityisesti elinkaarinäkökulmasta. Pitkän aikavälin kestävyystarkasteluihin yhdistetään myös suhdannekysymyksiä, mm. finanssipolitiikan kireyden mittaaminen. Tältä pohjalta arvioidaan myös kotimaisia ja kansainvälisiä talouspoliittisia linjauksia.
Kansainvälisen talouden tutkimuksessa käytetään maailmantalouden NiGEM-makromallia. Suomen talouden analyysin apuna ovat erilaiset mallit ja laskentakehikot sekä nowcasting-menetelmät. Ennusteiden laadinnassa selvitetään myös tekoälyn mahdollisuuksia. Keskeisiä ennustetyön verkostoja ovat eurooppalaisten tutkimuslaitosten Euroframe sekä laaja eurooppalaisten suhdannetutkimuslaitosten AIECE.