Euroopan unioni (EU) on 2010-luvulla yhä voimakkaammin ottanut käyttöön pakotteet poliittisena työkaluna, joita on suunnattu myös naapurisuurvaltaa ja keskeistä kauppakumppania Venäjää vastaan. Globaalin kilpailun kiristyessä sekä geopolitiikan ja -ekonomian korostuessa maailmanpolitiikassa, EU:n pakotepolitiikan mahdollisuuksia raamittaa keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä yhtäältä lännen yhtenäisyys ja toisaalta nousevien talouksien valta-aseman vahvistuminen.
EU:n pakotepolitiikan tulevaisuus on Suomelle tärkeää. Osana Euroopan unionia Suomi tarvitsee selkeän kuvan uusien pakotteiden kustannuksista ja niiden jakautumisesta jäsenmaiden välillä, pakotteiden tehosta suhteessa niiden aiheuttamiin kustannuksiin sekä EU:n pakotepolitiikkaan vaikuttavista poliittisista trendeistä. Hyvä ymmärrys pakotepolitiikan trendeistä on tärkeää myös suomalaisen liike-elämän kannalta. Yritysten kansainvälistyessä niiden edellytykset liiketoimintaan muissa maissa saattavat vaikeutua pakotteiden seurauksena.
Tämän tutkimushankkeen päätavoitteena on tutkia (i) EU:n pakotepolitiikan kehitystä ja (ii) arvioida sen merkitystä Suomelle sekä (iii) vaikutuksia suomalaisiin yrityksiin. Hankkeessa sivutaan myös Yhdysvaltojen pakotepolitiikan seurauksia EU:lle ja suomalaisille yrityksille.
Tutkimuksessa EU:n pakotepolitiikkaa lähestytään poliittistaloudellisessa viitekehyksessä. Tarkastelun kohteena on EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan puitteissa harjoitettava pakotepolitiikka.
Tutkimustyön toteuttaa yhteistyössä Ulkopoliittinen instituutti ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
Vaihde ja vastaanotto avoinna arkisin klo 8.30–15:30.
+358 (09) 609 900