Työmarkkinoiden ja koulutuksen tutkimuksen painopisteenä on työn murros ja siihen sopeutuminen. Teknologinen kehitys, globalisaatio ja väestörakenteen muutos vaikuttavat työvoiman rakenteeseen ja työmarkkinoilla vaadittavaan osaamiseen. Samaan aikaan työllisyysastetta tulisi nostaa julkisen talouden vahvistamiseksi.
- Työn murros ja siihen sopeutuminen
- Osaaminen ja koulutus
- Työmarkkinoiden dynamiikka ja instituutiot
- Työvoima- ja koulutuspolitiikka
Työmarkkinoiden ja koulutuksen tutkimuksen painopisteenä on työn murros ja siihen sopeutuminen. Teknologinen kehitys, globalisaatio ja väestörakenteen muutos vaikuttavat työvoiman rakenteeseen ja työmarkkinoilla vaadittavaan osaamiseen. Samaan aikaan työllisyysastetta tulisi nostaa julkisen talouden vahvistamiseksi. Näihin haasteisiin vastaamiseksi ohjelman tutkimukset käsittelevät seuraavia aiheita:
Nuoriso- ja aikuiskoulutusta tutkitaan erityisesti työllisyyden ja työn murroksen näkökulmista. Keskeisiä kysymyksiä ovat koulutuksen merkitys työllisyydelle, työn murrokseen sopeutumiselle ja yksilöiden ansiokehitykselle.
Työmarkkinoiden osalta ohjelmassa tutkitaan ammattirakenteiden muutosta, työvoiman liikkuvuutta, sekä työehtosopimusjärjestelmää. Keskeisiä kysymyksiä ovat paikallisen sopimisen työmarkkinavaikutukset ja infrastruktuurin vaikutus työmarkkinoiden toimintaan.
Politiikka-analyysissa korostuu koulutus- ja työvoimapoliittisten toimien vaikutus työllisyysasteeseen. Keskeinen kysymys on, miten politiikkaa voidaan tutkimuksen perusteella kehittää tehokkaammaksi.