BRIE-ETLA 2019-2022

BRIE-ETLA 2019-2022

Shaping the Future in the Era of Intelligent Tools: AI and Beyond

Tietotekniikka on viime vuosikymmenien aikana ohjannut yhteiskunnan kehitystä ja talouskasvua. Jatkuva digitalisoituminen on mahdollistanut yksilöille ja organisaatioille älykkäiden työkalujen hyödyntämisen enenevissä määrin, mikä on johtanut aika ajoin häiritseviin muutoksiin markkinoilla, liiketoimintamalleissa, työpaikoilla ja sosiaalisissa sopimuksissa. Nopea kehitys on kaiken kaikkiaan ominaista tieto- ja viestintätekniikan alalle.

Tieto- ja viestintätekniikan ja yhteiskunnan huomion keskittyminen viimeisimpiin odotettuihin häiriöihin voi siirtyä nopeasti yhdestä teknologiailmiöstä toiseen. Esimerkiksi tekoälyä – vaikka se on kiistatta kuuma aihe tämän päivän keskustelussa – hädin tuskin julistettiin digitaalisen muutoksen kaikkein läpäisivämmäksi katalysaattoriksi kolme vuotta sitten. Samoin on todennäköistä, että seuraavan kolmen vuoden aikana uudet paradigman muutokset tapahtuvat häiritsevän teknologian kehityksen maisemassa.

Tutkimuksen mukaan koneoppimisen ja syväoppimisen aikakausi tekoälyn häiriöissä on päättymässä. Tutkijat eivät ole kyenneet pääsemään yksimielisyyteen, mikä teknologinen kehitys tulee nousemaan huomion keskipisteeksi tekoälyn jälkeen. Lisäksi tämän kehityksen kannalta välttämättömiä keskeisiä alustoja, liiketoimintamalleja tai älykkäitä työkaluja ei ole vielä tunnistettu.

Suurimmassa osassa nykyisissä yhteiskunnallisissa analyyseissä käytetään kapeaa perspektiivinäkymää analysoimalla historiallista mikro- tai makrotaloudellista dataa. Uuden kehittyvän teknologian tapauksessa tarvitaan kuitenkin moniulotteista ja monitieteistä tutkimusta, jotta ymmärretään teknologian häiriöiden taustalla olevia monimutkaisia sosioekonomisia mekanismeja ja miten parhaiten navigoidaan yrityksiä ja maita teknologian aiheuttamien äärimmäisten turbulenssien aikana.

BRIE-ETLA 2019-2022 on suunniteltu tämän ajattelutavan pohjalta, ja hanke pitää sisällään poikkitieteellisen ryhmän ja joukon tutkimuslähestymistapoja, jotka vaihtelevat kvalitatiivisesta analyysista ja tapaustutkimuksesta aina kuvaavaan analyysiin ja tiukkoihin ekonometrisiin tutkimuksiin. Hyödyntämällä meneillään olevia tekniikan suuntauksia ja niiden vaikutuksia sekä tutkimalla tekniikoiden, työtehtävien, yritysten ja organisaatiokäytäntöjen monitieteistä tutkimusta jopa mikro-mikrotasolla, projekti pystyy käynnistämään näyttöön perustuvan keskustelun ja ekstrapoloimaan makrovaikutukset, jotka ovat kaukana perinteisistä analyyseistä.

Tämän kehityksen ja sen tekijöiden valottaminen on olennaisen tärkeää politiikan ja strategian kannalta tulevina vuosina. Ilman ymmärrystä siitä, mihin muuttuva teknologiamaisema on menossa, ei ole selkeää näkemystä siitä, kuinka Suomen tulisi muokata älykkäitä työkalujaan ja innovaatioympäristöjään platformisoinnin edistämiseksi ja kilpailuedun varmistamiseksi tulevaisuudessa. Ymmärrys siitä, kuinka älykkäitä työkaluja voidaan käyttää työllisyyden ylläpitämiseksi ja osaamisen lisäämiseksi globaalisti kilpailukykyisissä yrityksissä, on tärkeä panos liiketoiminta- ja politiikkakeskusteluihin maailmanlaajuisesti.

Muita hankkeen julkaisuja

Alla oleva video esittelee seuraavan sukupolven alustoja, joita BRIE-ETLA -projekti tutkii.

 

Hankkeen aiheita käsitellään myös Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa.

20.4.2021 julkaistussa 6. jaksossa. “Onko Eurooppa häviämässä alustataloussodan Kiinalle ja USA:lle?” jaksossa vieraana on Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.

Kuuntele jakso “Onko Eurooppa häviämässä alustataloussodan Kiinalle ja USA:lle?”

Etlan Timo Seppälä on mukana keskustelijana myös podcastin toisella tuotantokaudella. Pääset kuuntelemaan jaksoja Spotifysta.

Jakso 9: Alustatalouden ABC – 5 asiaa, joita et vielä tiedä alustataloudesta

Jakso 10: Mihin tekoäly ja sen supervoimat pystyvät?

Jakso 14: Dataa omasta kropasta – voisiko terveys- ja urheiludataa yhdistää tehokkaammin

Jakso 16: Kohti virtuaalisten alustojen maailmaa

 

Muita julkaisuja:

Cutolo, Donato & Kenney, Martin 2020. Platform-Dependent Entrepreneurs: Power Asymmetries, Risks, and Strategies in the Platform Economy | Academy of Management Perspectives

Nitzberg, Mark, Seppälä, Timo & Zysman, John, 2019, The Hype Has Eclipsed the Limitations of Third-wave Artificial Intelligence in BRIE Technology Briefing and Working Paper Series.

Mattila, Juri – Seppälä, Timo: Quantum computing is coming – will cybersecurity be compromised? (Etla column)

Tutkimuksesta vastaa:

Törnroth AlexanderPoikola AnttiAilisto HeikkiAlanen PauliinaErkinheimo PiaFloréen PatrikHagstöm HannaHimberg JohanHuttunen HeikkiKaukonen SiniKeski-Äijö OutiKutvonen MarkkuLankiniemi SamiMucha TomaszMyllymäki PetriMäkinen JussiPurosto JoannaRäsänen PetriSaavalainen VeraSeppälä Timo
Tutkimuksen puitteissa tehdyt julkaisut