Yrityskohtainen sopiminen tuli – miten kävi palkkojen: webinaaritallenne

Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan siirtyminen yrityskohtaiseen sopimiseen ei ole laskenut palkkoja metsäteollisuudessa eikä ohjelmistoalalla. Aiemmat huolet siitä, että siirtyminen pois liittokohtaisesta sopimisesta johtaisi palkkojen huomattavaan laskuun olivat tutkimuksen mukaan liioiteltuja. Tuloksia käytiin tarkemmin läpi Etla-webinaarissa, jossa linjoilla oli runsaslukuinen työmarkkinayleisö.

Etla on selvittänyt tuoreessa tutkimuksessaan, miten metsäteollisuuden ja ohjelmistoalan siirtyminen liittokohtaisesta yrityskohtaiseen sopimiseen vaikutti alojen palkkoihin ja palkkahajontaan. Siirtymä herätti Suomessa aikanaan kiivastakin keskustelua, ja palkkojen ennustettiin muutoksen seurauksena laskevan merkittävästi.

Tutkimuksen tulosten mukaan näin ei kuitenkaan käynyt. Siirtymisellä pois liittokohtaisesta sopimisesta oli vain vähän vaikutusta alan palkkojen tasoon tai niiden hajontaan. Osalla työntekijäryhmistä palkat jopa nousivat.

Tutkimuksen tuloksia perattiin julkistuswebinaarissa tiistaina 25.4. Tuloksia esitteli Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen. Kommenttipuheenvuorot pitivät puheenjohtaja Petri Vanhala Paperiliitosta, toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuuden työnantajista ja professori Roope Uusitalo Helsingin yliopistosta. Tilaisuuden juonsi tuttuun tapaan Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander.

Linjoilla oli kuuntelemassa yli 60 työmarkkinoista kiinnostunutta kuuntelijaa. Lisäksi Helsingin Sanomat näytti julkistustilaisuuden suorana myös omilta nettisivuiltaan, hs.fi:ssä.

Liitteet

Neuvottelujärjestelmän hajautuminen ei laskenut palkkoja metsäteollisuudessa ja ohjelmistoalalla

Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhasen esitysdiat julkistustilaisuudessa 25.4.2023

Lataa