Virtuaalisten alustojen maailma – Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa puhutaan virtuaalitodellisuudesta

Maailma kulkee kohti käymisvaiheessa olevaa metaverseä eli virtuaalisia todellisuuksia. Edelläkävijä virtuaalisten teknologioiden kehittämisessä on ollut peliala. Pelialan teknologioista ja virtuaalitodellisuuksista keskustellaan Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin toisen kauden päätösjaksossa. Jaksossa pohditaan muun muassa datan jakamista uusissa ympäristöissä, datajättejä ja miten muut alat voisivat hyötyä virtuaalisista todellisuuksista. Etlasta keskustelua vetää johtava tutkija Timo Seppälä.

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin kauden viimeisessä jaksossa ruoditaan maailmaa, joka kulkee kohti käymisvaiheessa olevaa Metaverseä. 9.maaliskuuta julkaistussa kauden päätösjaksossa ”Kohti virtuaalisten alustojen maailmaa” pohditaan roolijakoa, kun virtuaalisia todellisuuksia kehittävät datajätit ja niitä haastava peliala. Lisäksi keskustellaan alustatalouden ja peliteollisuuden toimialaeroista sekä miten virtuaaliympäristöjen dataa voitaisiin yrityksissä hyödyntää.

Päätösjaksossa vieraina on Unityn tuote- ja kehitysjohtaja Kaisa Salakka ja Rambollin kehitysjohtaja Max Levander. Jakson juontaa tuttuun tapaan William von der Pahlen yhdessä Etlan johtavan tutkijan Timo Seppälän kanssa. Seppälä on tutkinut muun muassa pelialan yritysten teknologioita ja niiden mahdollisuuksia muille yrityssektoreille.

Kuuntele uusin jakso ”Kohti virtuaalisten alustojen maailmaa”

Yksi esimerkki peliteollisuuden teknologioista on simulointi, jonka avulla yritykset pystyvät poistamaan turhia välivaiheita tuotannossa. Esimerkiksi tuotteiden kehitysvaiheen vierailut tehtailla voitaisiin korvata simuloinnilla virtuaaliympäristöissä, mikä lisäisi työn tuottavuutta ja ennen kaikkea tehokkuutta.

Myös suuret datajätit ovat kiinnostuneita pelialan yrityksistä ja tehneet yrityskauppoja. Etlan Timo Seppälä painottaa jaksossa, että Euroopan kilpailuviranomaisten tulisi puuttua vahvemmin myös datajättien yrityskauppoihin. Etla on aiemmissa tutkimuksissa painottanutkin sääntelyä datajättien tekemiin yritysostoihin.

Etlan Timo Seppälän mukaan Euroopan kilpailuviranomaisten tulisi puuttua vahvemmin myös datajättien yrityskauppoihin.

Tulevaisuudessa virtuaalitodellisuuksien kohdalla tulee painottumaan tunnistautumisen rooli ja mekanismi.

– Nykyisin virtuaalimaailmat pohjautuvat hyvin heikkoon tunnistautumiseen. Meillä on kuitenkin jo olemassa vahvan tunnistautumisen mekanismeja. Vahva tunnistautuminen tulisikin tuoda myös virtuaaliympäristöihin, jos haluamme hallita digitaalisen maailman asetteja. Muuten olemme kohta siinä tilanteessa, että kaikki ovat siellä anonyymeja eikä se ole järkevä ratkaisu kaikille, Seppälä toteaa.

Toinen tuotantokausi päättyy. Podcast jatkuu uuden tuotantokauden merkeissä myöhemmin tänä vuonna.

 

Alustatalouden faktat ja myytit -podcast on myös ehdolla Audioland Awardseissa kategoriassa Yritykset & Organisaatiot. Käy antamassa äänesi!

Mikä on Alustatalouden faktat ja myytit -podcast?

Alustatalouden faktat ja myytit on Aalto-yliopiston podcast, jossa keskustellaan alustalouden mysteereistä ja toimintamekanismeista. Podcastin toisella tuotantokaudella Etla on mukana yhteistyökumppanina. Podcastissa tavataan vaihtuvia ja kiinnostavia vieraita ja sukelletaan syvemmälle alustatalouden faktoihin ja myytteihin. Juontajana toimii sarjayrittäjä William von der Pahlen, jota kirittävät vuorotellen Etlan Timo Seppälä ja Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson.

Podcast on tuotettu osana Aalto-yliopiston Politiikkatoimet alustataloudessa -tutkimushanketta, jota rahoittaa Business Finland.

Etlassa podcast liittyy pitkäaikaiseen BRIE-ETLA 2019–2022-yhteistyöhankkeeseen, joka keskittyy tarkastelemaan uusien ja tulevien informaatioteknologioiden vaikutuksia yrityksiin ja yhteiskuntaan.

Kuuntele uusin jakso

Aallon nettijuttu 15.3.2022