Kuka käyttää generatiivista tekoälyä ja miksi? Tekoäly työelämässä -webinaari

Generatiivisen tekoälyn työkalut kuten ChatGPT on suunniteltu tuottamaan ihmisen kaltaista sisältöä, ja niiden tuottavuutta parantavat ominaisuudet ovat laajalti tunnustettuja. Jotta sovellusten potentiaali voitaisiin kuitenkin täysin hyödyntää, on ymmärrettävä, miten ihmiset havaitsevat ja käyttävät niitä. Etla-webinaarissa 6. kesäkuuta Oxfordin yliopiston tutkija Fabian Braesemann kävi läpi eri motivaatioulottuvuuksia tekoälyn käyttämiseen.

Etla julkisti torstaina 6. kesäkuuta tuoreita tuloksia tekoälysovellus ChatGPT:n vaikutuksista työn kysyntään verkon alustatyömarkkinoilla. Tutkija, VTT Otto Kässin laskemien tulosten perusteella ihmistyö ei häviä, mutta työtehtävien jakaumaan tekoälyllä on vaikutusta.

ChatGPT ei lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna vähentänyt työvoiman kysyntää kokonaisuudessaan, vaan vain muutti työn kysynnän rakennetta. Tekoälystä hyötyvien ja tekoälylle altistumattomien työpaikkojen kysyntä verkon alustatyömarkkinoilla kasvoi merkittävästi ChatGPT:n julkaisun jälkeen. Samalla kuitenkin vähenivät sellaiset avoimet työpaikat, jotka tekoäly pystyisi teoriassa tekemään ilman ihmisapua.

Tutkimustuloksia käytiin läpi syventävässä webinaarissa Helsingin Sanomatalossa. Webinaarin puhujaksi saapui Oxfordin yliopiston lehtori ja tutkija, tohtori Fabian Braesemann, joka esitteli kuusi tärkeintä motivaatioulottuvuutta tekoälyn käyttämisessä.

Braesemann tutkii menestyksen taustatekijöitä

Fabian Braesemann on laskennallisen yhteiskuntatieteen tutkija, joka työskentelee Oxfordin yliopiston Oxford Internet Institutessa. Hän vetää parhaillaan tutkimushanketta, joka hyödyntää datatieteen menetelmiä menestyksen tieteen tutkimiseen.

Tavoitteena on paljastaa menestyksen taustatekijöitä eri aloilla, kuten menestyneiden yrittäjien työurissa, startup-yritysten kasvussa, sekä innovaatioekosysteemien luomisessa.

Braesemannin tutkimuksia on julkaistu johtavissa akateemisissa julkaisuissa, ja hän on esitellyt ajatuksiaan myös kansainvälisessä uutismediassa, kuten Die Zeitissa, Washington Postissa, Business Insiderissa ja The Timesissa.

Hän toimii myös perustamansa teknologiayritys DWG Datenwissenschaftliche Gesellschaft Berlinin toimitusjohtajana. DWG kerää ja analysoi dataa erilaisista verkkolähteistä, sekä kehittää datatieteen teknologioita ja menetelmiä näyttöön perustuvaa päätöksentekoa varten.

Webinaarin lopuksi Etlan tekoälytutkimuksesta vastaava tutkimusneuvonantaja, Ph.D. Petri Rouvinen keskusteli tutkijoiden kanssa tekoälyn tuottavuusvaikutuksista ja haasteista tulevaisuuden työelämässä. Tilaisuuden juonsi Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander ja teknisestä toteutuksesta vastasi FLIK.

Kuvassa (vas.) Petri Rouvinen, Fabian Braesemann, Otto Kässi sekä Tytti Sulander.
Kuvassa (vas.) Petri Rouvinen, Fabian Braesemann, Otto Kässi sekä Tytti Sulander.

Voit katsoa tallenteen webinaarin tallenteen YouTube-sivuillamme EtlaTalks. Webinaari on englanninkielinen.

Esityskalvot löydät tämän artikkelin liitteenä.

Liitteet

Otto Kässi: Does AI Replace Work

Lataa

Fabian Braesemann et al (2024) Presentation 'who uses genAI'

Lataa