Miltä sähkön tulevaisuus näyttää Suomessa? Suomi on oikealla polulla, vaikka haasteita löytyy

Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen nousi SuomiAreenan Eetunaukion lavalle torstaina 27. kesäkuuta puhumaan sähköistymisen tulevaisuudesta. Keskustelun keskiössä oli hyvinvointia sähköllä – visio 2040-hanke, joka on sähköalan järjestöjen ja yritysten yhteinen näkemys sähköistyksen merkityksestä hiilettömälle yhteiskunnalle. Rouvinen näki sähköistämisessä paljon mahdollisuuksia, vaikka muutos näyttääkin olevan haasteellinen.

Porin Eetunaukion lavalla käytiin kiinnostavaa keskustelua sähköistymisen tulevaisuudesta sekä sen tarjoamista mahdollisuuksista Suomelle ja suomalaisille. Etlan Petri Rouvisen seuraksi lavalle nousivat Ida Johansson, director of advisory services, Assemblin Caverion Group sekä Jani Vahvanen, toimitusjohtaja, Schneider Electric Finland. Tilaisuuden juonsi Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.

Hyvinvointia sähköllä – visio 2040 on STK:n, NSS:n, STUL:n, SESKO:n ja STEK:n käynnistämä hanke, joka käsittelee useasta eri näkökulmasta sitä, kuinka paluuta vanhaan fossiilienergian käytön aikaan ei ole ja etenkin sitä, mitä uusia mahdollisuuksia sähköistymisen myötä avautuu Suomelle ja suomalaisille.

Rouvinen aloitti sähköenergian tilannekatsauksen toteamalla, että ilmastonmuutoksen syynä on fossiilisen energian käyttö viimeisen 250 vuoden aikana. Tämän haasteen ratkaisuna on siirtyminen puhtaaseen sähköön.

Kun siirrytään laajemmin käyttämään sähköä, on sähkö niin joustava energianlähde, että se kelpaa lähes mihin tahansa käyttöön. Periaatteessa on mahdollista sähköistää lähes kaiken yhteiskunnassa, pois lukien rajatut teollisuuden sovellukset, kertoo Rouvinen.

Muutoksen dynamiikka näyttää kuitenkin olevan haasteellinen, vaikka suunta onkin jo selvillä. Päätöksiä ja toteutuksia tulisikin tehdä jo nyt, sillä muutokset vievät aikaa. Tilanteesta tekee erityisen haasteellisen se, että monet asiat yhteiskunnassa on suunniteltu tarpeisiin, jotka eivät sovi sähköenergialle, esimerkiksi bensa-asemat.

Ihmisen hyvä elämä on keskeisesti yhteydessä energian käyttöön. Kun maailmanlaajuisesti vaurastutaan, tarvitaan siihen enemmän energiaa. Tämä on syynä sille, että energian tarve kasvaa ja erityisesti sähköenergian, kun haluamme välttää muita muotoja, kertoo Rouvinen.

“Kun siirrytään laajemmin käyttämään sähköä, on sähkö niin joustava energianlähde, että se kelpaa lähes mihin tahansa käyttöön. Periaatteessa on mahdollista sähköistää lähes kaiken yhteiskunnassa, pois lukien rajatut teollisuuden sovellukset”, kertoo Rouvinen.

Suomi on erinomaisella polulla päästöjen vähentämisessä

Tuoreen keväällä julkaistun Vihreä kasvu -kirjan mukaan Suomen päästöttömän sähkön osuus oli vuonna 2023 jo 92 % kulutuksesta. Suomi voi kasvaa ilman, että ympäristöhaitat kasvavat.

Suomella on ollut hyvä energiaintensiivinen teollisuus ja ydinvoimamyönteisyys. Olemme myös systemaattisesti rakentaneet ja koordinoineet monipuolista sähkön ja lämmön tuotantoa ja siirtokykyä, kertoo Rouvinen.

Ennakointi onkin avainasemassa sähköenergian käyttöön siirtymisessä. Näin se on halvempaa, helpompaa ja kivuttomampaa. Rouvinen muistuttaakin, että Suomessa energiantuotanto- ja jakelu on aito kilpailukykytekijä ja iso plussa Suomelle.

Pääset katsomaan keskustelun kokonaisuudessaan tallenteena MTV Katsomosta!

Liitteet

Petri Rouvisen esitysdiat SuomiAreenassa

Lataa