EtlaKeyNotes: Paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta

Etlan KeyNotes-tilaisuudet pyörähtivät koronatauon jälkeen käyntiin, kun hotelli Kämpissä järjestettiin keskiviikkona 6. lokakuuta paikallisen sopimisen iltapäivä. Pääpuhujana etäyhteydellä esiintyi OECD:n ekonomisti, työehtosopimusten erikoismies Andrea Garnero. Paneelissa paikallisen sopimisen arjen kokemuksia kävivät läpi Fujitsu Finlandin ja  Rakennuspalvelu Lindholmin edustajat Etlan Antti Kauhasen kanssa. Pääviesti yrityksillä oli, että paikalliseen sopimiseen kuuluu yhteistyö ja luottamus molemmin puolin.

EtlaKeyNotes-sarjassa tuomme suomalaisten ulottuville kiinnostavia taloustieteen nimiä maailmalta, kulloinkin ajankohtaiseen kotimaiseen keskusteluun liittyen. Kuluvan syksyn työmarkkinatilanne ja siirtyminen aiempaa hajautetumpaan neuvottelujärjestelmäään tarjosivat tilaisuuden tuoda keynote-tähdeksi tällä kertaa OECD:n työmarkkinaekonomisti Andrea Garnero. Hänen tutkimuksensa ovat käsitelleet paitsi minimipalkkaa, myös erilaisia työehtosopimusjärjestelmiä OECD-maissa.

Garneron viestin voisi tiivistää siten, että hyvä työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmä joutuu tasapainottelemaan lopulta kahden eri tekijän – tai vastavoiman – välillä: yrityskohtaisen joustavuuden ja riittävän kattavuuden kesken. Garneron koko esitys on katsottavissa yllä EtlaKeyNotes-videolta ja kalvot löytyvät artikkelin alla liitteenä.

OECD:n ekonomisti Andrea Garnero on keskittynyt tutkimuksessaan työmarkkinoiden sopimusjärjestelmiin ja minimipalkkaan.

Paneelissa paikallisen sopimisen kokemuksista keskustelivat Fujitsu Finlandista työsuhdejohtaja (Head of Employee Relations, HR) Saara Aikio ja pääluottamusmies (Head of Employee Representatives) Liisa-Johanna Pesonen sekä Rakennuspalvelu Lindholmista yrittäjä Mikko Lindholm ja luottamusmies Timo Sjövall. Paneelin puheenjohtajana toimi tutkimusjohtaja Antti Kauhanen, Etlasta.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että yritystasolla joustavuutta Suomessa tarvitaan, ja sen pohjana paikallisen sopimisen on perustuttava luottamukseen ja yhteistyöhön.

Tilaisuuden avasi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja juontajana toimi viestintäjohtaja Tytti Sulander. Videotallenteen on Etlalle tuottanut FLIK.

Ryhmäkuvassa (vas.) Aki Kangasharju, Antti Kauhanen, Liisa-Johanna Pesonen, Saara Aikio, Timo Sjövall & Mikko Lindholm.

Liitteet

Garnero: kalvot

Andrea Garneron esittämät kalvot sekä muutama lisäkalvo.

Lataa