Aikuiskoulutuksen investoinnit – kannattavaa kenelle: webinaari

Aikuiskoulutukseen hakeutuvien määrä Suomessa kasvaa, mutta koulutuksen työllisyys- ja ansiovaikutuksista on vain vähän tietoa. Etlan keskiviikkona 15. joulukuuta julkaisema tutkimus aikuiskoulutuksen kannattavuudesta herätti vilkasta keskustelua niin webinaarissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Tutkimusjulkistuksen yhteydessä järjestetty taustoittava webinaari oli Etlan viimeinen vuonna 2021.

Aikuisten kouluttautuminen on yleistynyt Suomessa 20 viime vuoden aikana, ja uusia tutkintoja on aloitettu erityisesti toisella asteella ja ammattikorkeakouluissa. Aikuiskoulutus on osa ns. jatkuvaa oppimista, jolla pyritään vastaamaan työn murroksen aiheuttamaan muutokseen työmarkkinoilla. Jatkuvan oppimisen ansio- ja työllisyysvaikutuksia ei kuitenkaan tunneta kovin hyvin, vaikka siihen käytetään yhä enemmän yhteiskunnan resursseja.

Etla-webinaarissa tutkimusjohtaja Antti Kauhanen esitteli 15. joulukuuta julkaistua tutkimusta aikuiskoulutuksesta (Etla Muistio 102 ja Etla Working Papers 91). Tutkimuksen keskeinen tulos on, että aikuisena aloitetut opinnot nostavat niin ansioita kuin työllisyyttäkin, mutta vaikutukset riippuvat huomattavasti henkilön koulutustaustasta. Korkeakoulututkinnon jo suorittaneilla aikuisopintojen hyödyt eivät riitä kattamaan koulutuksen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.

Linjoilla ja chatissa kuulijoiden kysymyksiin oli vastailemassa myös toinen tutkimuksen tekijöistä, parhaillaan Lontoossa työskentelevä Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen.

Webinaariin oli pyydetty myös kaksi kommenttipuheenvuoroa: johtaja Kirsi Heinivirralta Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksesta sekä tutkimusohjaaja Hannu Karhuselta Työn ja talouden tutkimus Laboresta.

Aivan webinaarin aluksi aikuiskoulutuksen teemaan johdatteli Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju, joka esitteli parin graafin avulla Suomen työvoimapulan ja aikuisopiskelun välistä kohtaanto-ongelmaa. Koko webinaarin juonsi tuttuun tapaan Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander.

Lähestyvästä joulusta huolimatta webinaariin osallistui yli 60 koulutuksesta kiinnostunutta asiantuntijaa ja keskustelu chatin puolella oli vilkasta. Keskustelussa pohdittiin muun muassa, ilmenikö tutkimuksessa miesten ja naisten välillä eroavaisuuksia ja mitä korkeakoulutetuille tutkimuksen tulokset aikuiskoulutuksesta tarkoittavat.

 

Webinaarin ohjelma 15.12.2021

 

Puheenvuorot videolla:

02:39 Aki Kangasharju
05:40 Antti Kauhanen
31:16 Kirsi Heinivirta
40:15 Hannu Karhunen

Lue myös:

Etla: aikuiskoulutus yleistyy korkeasti koulutetuilla, vaikka hyödyt ovat pienet ja kustannukset suuret – ”Koulutukseen olisi saatava peruskoulutaustaisia” (ETLA-tiedote 15.12.2021)

Liitteet

Aki Kangasharjun esitysdiat

Lataa

Antti Kauhasen esitysdiat

Lataa