Menestyksen jäljillä -podcast: Kannattiko yrityksille jakaa avokätisesti koronatukia?

Etlan Menestyksen jäljillä -videopodcast tarkastelee yritysten kokemien kriisien vaikutuksia sekä menestymisen mahdollisuuksia niin tutkimuksen kuin yritysten arjen pohjalta. Toisessa jaksossa pohditaan, mitä hyötyä koronatuista oli yrityksille. Tarkastelussa ovat Business Finlandin koronatuet, joiden vaikutusta Etla on tutkinut.

Etlan kaksiosainen ”Menestyksen jäljillä – tarinoita kriisien aiheuttamista shokeista ja selviytymisestä” -videopodcast käsittelee yritysten viime vuosina kohtaamien kriisien vaikutuksia sekä yritysten menestymisen mahdollisuuksia. Podcast on osa Etlan tänä vuonna päättyvää monivuotista tutkimushanketta ”Yritysten resilienssi globalisaation aikakaudella (CRIEG)”, jota rahoittaa Business Finland.

Podcastissa toimittaja Jarkko Ambrusinilla on studiossaan vaihtuvat vieraat niin Etlasta kuin yritysmaailmasta, ja yritysten menestymisen haasteita käydään läpi arjen ja tutkitun tiedon pohjalta.

Toisessa jaksossa mukana ovat Etlan tutkija Otto Kässi sekä helsinkiläisen isännöintiyritys 10+ Isännöinnin yrittäjä Sami Asujamaa. Jakson aiheena ovat Business Finlandin jakamat koronatuet, joista on juuri julkaistu tuoreita Etlan tutkimustuloksia. Jaksossa keskustellaan muun muassa siitä, miten shokkiaikojen tukia kannattaisi kokemuksen ja saadun datan perusteella kehittää.

”Hyvä yritys, ei täydellinen, mutta tyhjää parempi”

Etlan tuoreiden tutkimustuloksien perusteella Business Finlandin jakamien koronatukien avulla onnistuttiin säilyttämään työpaikkoja, mutta työn tuottavuus heikkeni tukea saaneissa yrityksissä. Etlan tutkija Otto Kässi kertoo, että tuet aidosti säilyttivät työpaikkoja, ja työpaikan säilyttämisen hintalappu oli myös kohtuullinen.

Yrityksien kehitystoimintaan ja sitä kautta liikevaihtoon tuki ei kuitenkaan vaikuttanut, ja tuottavuuskin laski tukea saaneissa yrityksissä. Tukea ei siis pystytty käyttämään niin, että se olisi luonut uutta arvoa liiketoimintaan, Kässi kiteyttää tutkimustuloksia.

– Business Finlandin tuki karsi varmasti monia yrityksiä, jotka olisivat tukea tarvinneet, sillä se oli kohdistettu korostetusti yritysten kehittämiseen. Yritykset, joilla oli siis jo olemassa selkeä lista kehityskohteista, saivat suuremmalla todennäköisyydellä koronatukea verrattuna niihin yrityksiin, joilla ei ollut valmiita kehityskohteita. Kriisin aikana voisi ajatella, että olisi perustellumpaa tukea yrityksiä, jotka eniten kärsivät kriisistä, toteaa Kässi podcastissa.

10+ Isännöinti olikin yksi yrityksistä, joka haki Business Finlandin koronatukia ja myös kehitti toimintaansa sen avulla. Asujamaa kertoo, että tuki auttoi heitä säilyttämään työpaikkoja ja jatkamaan työn tekemistä, mutta liiketoiminnan kehittämisessä ei tapahtunut mitään mullistavaa.

Business Finlandilta saatu tuki kuitenkin vauhditti 10+ Isännöinnin olemassa olleita kehityskohteita, jotka olisivat jossakin vaiheessa tulleet ajankohtaisiksi, kuten kokouksiin osallistuminen etäyhteyden kautta. Asujamaa toteaakin, että on vaikeaa arvioida, onko työ nyt tuottavampaa tai tehokkaampaa, mutta arvioi sen kuitenkin olevan työntekijälle mielekkäämpää.

Jakso on kuunneltavissa Spotifyssa ja Apple Podcastissa sekä katsottavissa Etlan Youtube-kanavalla EtlaTalks