Vihriälä puoliväliriihestä: oikeansuuntaista mutta riittämätöntä

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi, että hallitus jäi puoliväliriihessään nyt puolitiehen.

– Päätökset olivat oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä, Vihriälä tiivistää.

Vihriälä arvioi jo aiemmin, että työvoiman tarjontaan ja liikkuvuuteen liittyvät asiat ovat kiireellisimpiä ratkaistavia hallituksen listalla. Miten hyvin näissä onnistuttiin?

– Hallituksen finanssipoliittinen yleislinja on oikea. Myös työmarkkinakysymyksissä on tehty oikeita asioita, mutta tehdyt toimenpiteet eivät riitä mitenkään hallituksen tavoitteiden toteutumiseen, Vihriälä vastaa.

Hän myöntää kuitenkin, että toimet työllisyysasteen nostamiseksi sekä tuottavuuden kasvuedellytysten parantamiseksi olivat samalla koko riihen vaikeimpia ratkaistavia.

– Kuitenkin, kun kysyntä nyt kasvaa, niin pitäisi löytyä työntekijät niihin työpaikkoihin, jotka ovat avautumassa.

Puoliväliriihen tuloksia arvioitaessa Vihriälä kiinnittää huomiota myös siihen, että tutkimus- ja tuotekehityspanostukset jäivät auttamatta liian pieniksi.

– Tekesin kohdalla esimerkiksi kyse on 200 miljoonan euron aiemmista leikkauksista, joita nyt kompensoidaan 35 miljoonalla per vuosi. Ilmoitettu 60 miljoonaa oli puolestaan vain kertaluonteinen pääomitus.

Hän muistuttaa myös, että Suomen Akatemialle tuli lisärahaa vain 25 miljoonaa per vuosi, vaikka kaikkiaan korkeakoululaitoksesta on leikattu 350 miljoonaa euroa vuositasolla.

Hallituksen tavoitteleman 72 prosentin työllisyysasteen toteutumiseen Vihriälä on suhtautunut epäilyksellä. Se edellyttää hänen mukaansa enemmän kuin kahden prosentin talouskasvua.

– Oikein hyvällä onnella näin saattaa käydä, mutta esimerkiksi Suomen Pankin, valtiovarainministeriön tai Etlan viime aikoina esittämissä ennusteissa ei ihan näin hyvää kasvua ole näköpiirissä, Vihriälä toteaa.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, ETLA, p. 043-824 1660.