Vihriälä puoliväliriihestä: oikeansuuntaista mutta riittämätöntä

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi, että hallitus jäi puoliväliriihessään puolitiehen.

– Päätökset olivat oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä, Vihriälä tiivistää.

Vihriälä totesi jo tiistaina 25.4. Ylen klo 20.30 Tv-uutisissa, että työvoiman tarjontaan ja liikkuvuuteen liittyvät asiat ovat kiireellisimpiä hallituksen ratkaistavia asíoita. Keskiviikkona 26.4. arvioituna, miten hyvin hallitus puoliväliriihessään näissä onnistui?

– Hallituksen finanssipoliittinen yleislinja on oikea. Myös työmarkkinakysymyksissä on tehty oikeita asioita, mutta tehdyt toimenpiteet eivät riitä mitenkään hallituksen tavoitteiden toteutumiseen, Vihriälä vastaa.

Hän myöntää kuitenkin, että toimet työllisyysasteen nostamiseksi sekä tuottavuuden kasvuedellytysten parantamiseksi olivat samalla koko riihen vaikeimpia ratkaistavia.

– Kun kysyntä nyt kasvaa, niin pitäisi löytyä työntekijät niihin työpaikkoihin, jotka ovat avautumassa. Osittain kysymys on rahasta ja osittain hankalista, poliittisisesti epämiellyttävistä päätöksistä, Vihriälä totesi Ylen Piia Pasasen haastattelussa.

Esimerkkeinä poliittisesti hankalista päätöksistä Vihriälä mainitsi muun muassa työvoiman tarjontaan liittyvät asiat, kuten perhevapaat tai työttömyysturvan uudistus. Rahakysymykset olivat vaikeita myös siksi, ettei lisävelkaa haluta enää ottaa.

Jälkikäteen puoliväliriihen tuloksia arvioitaessa Vihriälä kiinnittää huomiota myös siihen, että tutkimus- ja tuotekehityspanostukset jäivät auttamatta liian pieniksi.

– Tekesissä esimerkiksi on kyse 200 miljoonan aiemmista leikkauksista, joita nyt kompensoidaan 35 miljoonalla per vuosi. 60 miljoonaa oli puolestaan kertaluonteinen pääomitus.

Hän muistuttaa, että Suomen Akatemialle tuli lisää vain 25 miljoonaa per vuosi, vaikka kaikkiaan korkeakoululaitoksesta on leikattu 350 miljoonaa euroa vuositasolla.

Hallituksen tavoitteleman 72 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseen Vihriälä on suhtautunut epäilyksellä. Se edellyttää hänen mukaansa enemmän kuin kahden prosentin talouskasvua.

– Oikein hyvällä onnella näin saattaa käydä, mutta esimerkiksi Suomen Pankin, valtiovarainministeriön tai Etlan viime aikoina esittämissä ennusteissa ei ihan näin hyvää kasvua ole näköpiirissä, hän sanoi Ylen haastattelussa.

Katso Ylen Tv-uutisten studiohaastattelu tästä, kohdasta 4:15 alkaen.

Katso myös Etlan tiedote aiheesta.