Vihriälä Britannian vaaleista: Brexitin peruuntuminen on epätodennäköistä

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ei usko, että Britannian EU-ero voisi peruuntua maan tulevien parlamenttivaalien johdosta. Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti tiistaina 18.4. että Britannia järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit kesäkuun alussa.

Vihriälä kommentoi uutta brexit-asetelmaa tiistaina 18.4. Ylen Tv-uutisissa klo 20.30. Vihriälän mukaan vaaleilla ei ole kovin suurta merkitystä Britannian EU-eroneuvotteluille – lukuunottamatta sitä, että Theresa Mayn valtuutus tulee olemaan vahvempi, jos konservatiiveilla on suurempi kannatus parlamentissa ja hän saa itse vaalien myötä valtuutuksensa suoraan kansalta.

– Periaatteessa EU-ero kyllä voisi peruuntua, mutta se näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Mielipidemittaukset viittaavat siihen, että konservatiivit tulevat voittamaan lisää selvästi paikkoja. Lisäksi on vaikea nähdä, että kuukauden-puolentoista kuluessa tapahtuisi jotakin sellaista, joka muuttaisi tavattomasti ihmisten käsitystä siitä, minkälaisia vaikutuksia brexitissä vielä on edessä.

Britannian yhtenäisyydelle vaaleilla on vaikutusta. Vihriälä muistutti, että Skotlannissa on ilmeisesti edessä uusi kansanäänestys itsenäisyydestä.

– Ensimmäiset merkit viittaavat siihen, että Skotlannissa vallassa oleva kansallismielinen puolue pyrkii tämän nojalla todennäköisimmin järjestämään uudelleen äänestyksen itsenäisyydestä.

Mitään suuria talousvaikutuksia Britannian parlamenttivaaleilla ei uskota olevan, vaikka markkinoilla pääministeri Mayn ilmoitus otettiinkin tiistaina vastaan laskevin kurssein. Vihriälä ei myöskään usko brittivaalien järistyttävän markkinoita.

– Talousvaikutukset eivät ole tavattoman suuria, koska brexit toteutui – vieläpä aika kovana – ja jos nyt konservatiivit voittavat näissä vaaleissa, niin tämä linja saa ikään kuin vahvistuksen. Kurssit voivat heittelehtiä matkan varrella mutta viime kädessä en usko, että tapahtuu hirvittävän paljon näiden vaalien takia.

Katso Ylen Piia Pasasen suora studiohaastattelu Vesa Vihriälän kanssa Yle Areenasta, kohdasta 3:15 alkaen.