EtlaTalksExtra: Puoliväliriihi

Hallituksen ensi viikolla käynnistyvä puoliväliriihi on aiheena EtlaTalks-keskustelusarjan erikoisjaksossa, jossa Tytti Sulanderin vieraana on Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Vihriälä korostaa, että avainkysymyksiä hallitukselle ovat nyt rakenneuudistukset, jotka koskevat työmarkkinoita, innovaatiojärjestelmää ja julkista sektoria. Suuria talouspolitiikan linjamuutoksia hän ei odota.

– Odotan, ettei hallituksen finanssipolitiikan yleiseen linjaan tule mitään dramaattista muutosta. Hallitus on päättänyt menoleikkauksista ja uskon, että niistä pidetään suurin piirtein kiinni eikä tule mitään lisää.

Hallituksen yleistä linjaa ja säästöpäätösten neljän miljardin mittakaavaa Vihriälä pitää oikeana.

– Se on järkevä kompromissi sen välillä, että pyritään saamaan julkista velkaantumista hillityksi, mutta toisaalta ei lyödä kotimaista kysyntää liikaa päähän.

Siitä huolimatta, että monta hyvää asiaa on liikkeellä, eivät ne vielä riitä tavoitteiden – kuten 72 prosentin työllisyysasteen – saavuttamiseen, Vihriälä toteaa.

Haastattelun lopulla Vihriälä käy myös läpi paljon julkisuutta saanutta Etlan ehdotusta yliopistojen pääomittamiseksi sekä lukukausimaksujen käyttöönottamiseksi.