Olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi? Alustatalouden F&M -podcast pureskelee kiertotalouden kysymyksiä

Etlan ja Aalto-yliopiston yhteisen Alustatalouden F&M -podcastin uudessa jaksossa pohditaan kiertotaloutta ja mitä annettavaa alustataloudella olisi sille. Lisäksi jaksossa keskustellaan Suomen takamatkasta kiertotaloudessa ja ensimmäisestä hävikkiruokayrityksestä. Jakso on kolmannen tuotantokauden viimeinen. Helmikuun puolivälissä kuullaan vielä englanninkielinen extra-jakso, joka liittyy BRIE-Etla -tutkimushankkeeseen.

Uudessa Alustatalouden F&M -podcastin jaksossa ”Kiertotalous ja alustatalous ovat vanhat kaverit – olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi?” käsitellään kiertotaloutta ja mitä annettavaa alustataloudella olisi sille. Torstaina 26.1. julkaistussa jaksossa vieraina ovat erityisasiantuntija Annukka Berg, joka työskentelee ympäristöministeriön valtakunnallisen kiertotalousohjelman tiimissä sekä Juhani Järvensivu, joka on Fiksuruoka-hävikkiverkkokaupan toinen perustaja ja toimitusjohtaja. Vieraiden kanssa keskustelevat William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson. Podcastia toteuttavat yhdessä Aalto-yliopisto ja Etla.

Kuuntele uusin jakso alta

Maapallon resurssit vähenevät päivä päivältä ja kurssin kääntämisellä oikeaan suuntaan alkaa olla jo kiire. Alustatalous voisi olla yksi ratkaisu tähän, mutta sen ratkaisujen hyödyntämisessä ollaan kuitenkin vielä lapsenkengissä. Suomi on kiertotaloudessa globaalissa mittakaavassa peränpitäjänä: koko talouden materiaalivirroista tällä hetkellä vain noin 5 prosenttia menee kiertoon. Kolmasosa päästöistä ja ympäristövaikutuksista syntyy ruuan tuotannosta ja ruuasta hävikkiin päätyy kolmasosa.

Osa kiertotaloudessa toimivista yrityksistä käyttää jo tuloksekkaasti alustatalouden ratkaisuja. Yksi niistä on vuonna 2016 perustettu Fiksuruoka, joka on ensimmäinen hävikkiruokayritys. Yritys hyödyntääkin alustatalouden periaatteita ja dataa toiminnassaan. Muita vastaavia kiertotalouden yrityksiä ovat Suomessa esimerkiksi Swappie ja Zadaa.

Muutostarve kiertotalouden kasvattamiseksi on suuri. Tilanteen korjaus vaatii kuitenkin suuria investointeja, ja päätösten kanssa ollaan jo vähän myöhässä. Myös EU pyrkii vaikuttamaan kiertotalouden mahdollistamiseen esimerkiksi tuotevaatimuksilla, jotka säätelisivät tuotteen kestävyyttä ja korjattavuutta. Kiertotalouden sääntely ei kuitenkaan ole kaikkein yksinkertaisin kokonaisuus.

‒ Kiertotalouden sääntelyssä tulee vastaan monia kysymyksiä, esimerkiksi koskien kuluttajansuojaa. Kenellä esimerkiksi on oikeus kunnostaa tavaraa ja myydä sitä eteenpäin? Kiertotalous myös pohjautuu keikkatyöhön ja siinäkin on itsessään rajat, miten yrittäjänä voi siinä toimia. On kiinnostavaa, miten saisimme kiertotalouden, alustatalouden ja datatalouden muodostaman kokonaisuuden toimimaan paremmin, pohtii jaksossa Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson.

Torstaina julkaistu jakso on kolmannen tuotantokauden viimeinen. Helmikuun puolessa välissä kuullaan vielä englanninkielinen extra-jakso, joka liittyy BRIE-Etla -tutkimushankkeeseen. Kolmannen tuotantokauden on tuottanut Jaksomedia.

Mikä on Alustatalouden F&M?

Alustatalouden F&M sukeltaa tälläkin kaudella alustatalouden syvään päätyyn ja pyrkii selkiyttämään kuulijoille alustatalouden mysteerejä ajankohtaisten ilmiöiden kautta. Etlan ja Aalto-yliopiston yhteinen podcast-sarja tunnetaan kolmannella kaudella nimellä ”Alustatalouden F&M” eli tuttavallisemmin Alustatalouden faktat ja myytit.

Sarjaa on tehty jo kahden kauden verran. Podcastin hosteina on edellisiltä kausilta tuttu kolmikko: Etlan johtava tutkija Timo Seppälä, Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson ja juontajana sarjayrittäjä William von der Pahlen.

Podcast on kuunneltavissa kaikilla yleisimmillä kuuntelualustoilla, esimerkiksi Spotify, Supla, Google & Apple Podcast, Podplay ja Podimo

Alustatalouden F&M -podcastin aiempia jaksoja pääset kuuntelemaan Spotifysta kuvaa klikkaamalla.

Etlassa podcast on osa monivuotista BRIE-ETLA -tutkimushanketta, jota rahoittaa Business Finland.

Kuuntele podcastin kahta aiempaa kautta alla olevaa kuvaa klikkaamalla

 

Tutustu BRIE-Etla -hankkeeseen

Podcastin verkkosivut