EtlaTalks: Näpit irti koulutuksesta – vai olisiko koulutuksessa kuitenkin korjattavaa, Hanna Virtanen?

Säätytalolla käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa sorvataan monenlaista leikkauslistaa, kohteena on kenties myös koulutus. Pitäisikö päättäjien pitää näppinsä irti koulutuksesta vai löytyykö myös sieltä korjattavaa? Koulutusjärjestelmän uudistaminen tutkitun tiedon pohjalta on aiheena EtlaTalksin kevään ensimmäisessä jaksossa. Haastateltavana on Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen.

EtlaTalks-videosarjan kevään 2023 kolmiosaisessa “Huomenta Arkadia”-erikoissarjassa toimittaja Jari Korkki haastattelee Etlan tutkijoita ja tuo tutuksi ajankohtaista Etla-tutkimusta Helsingin Arkadiankadulta. Käsittelyssä ovat tällä kertaa myös Säätytalon hallitusneuvottelut sekä se, mitä Etlan nimenomaan tutkijat toivoisivat neuvottelupöydissä päätettävän.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa käsitellään koulutuspolitiikkaa. Tulevien jaksojen aiheena ovat vihreä siirtymä ja ilmastopolitiikka sekä inflaation vaikutus Suomen talouspolitiikkaan.

Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtasen mukaan hallitusneuvotteluista voidaan odottaa leikkauksia myös koulutukseen. Hän muistuttaa kuitenkin, että koulutussektorin sisältä haetut julkisten resurssien säästöt voivat mahdollistaa myös tärkeitä lisäpanostuksia koulutukseen.

Yksi mahdollinen korjausta vaativa toimi voisi liittyä moninkertaisiin tutkintoihin. Esimerkiksi Etlan tuoreen tutkimuksen mukaan moninkertaiset korkeakoulututkinnot eivät hyödytä yksilöä työmarkkinoilla samalla tavalla kuin nuorten ensimmäiset tutkinnot. Moninkertaiset tutkinnon suorittajat myös syrjäyttävät ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakevia.

Etlan Virtasella onkin selkeä viesti neuvottelijoille.

– Mitä ikinä koulutukseen päätetään neuvotteluissa tehdä, toivoisin, että se päätös perustuisi mahdollisimman paljon tutkittuun tietoon. Lisäksi reformit tulisi toteuttaa siten, että niiden vaikutuksia voi jälkikäteen arvioida. Se on ainoa tapa kasvattaa tietopohjaa, miten koulutusjärjestelmää voidaan kehittää, Virtanen toteaa EtlaTalks-haastattelussa.

Tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen

Haastattelussa ovat aiheena myös ammatillinen koulutus ja korkeakoulujen lukukausimaksut.

 

EtlaTalks-videosarja tutustuttaa katsojan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijoihin ja laitoksessa tehtävään ajankohtaiseen tutkimukseen. Seitsemännen tuotantokauden jaksoissa keväällä 2023 tartutaan myös ajankohtaisiin hallitusneuvotteluihin. Toimittajana on Jari Korkki ja tuotannosta vastaa Etlan viestintä.