Dataa omasta kropasta – Alustatalouden faktat ja myytit -podcast pohtii terveys- ja urheiludatan yhdistämistä

Suomalaiset keräävät itsestään urheiludataa esimerkiksi älykelloilla ja ovat tehneet sitä jo muutaman vuosikymmenen. Urheilu- ja terveysdataa käsitellään Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin uudessa jaksossa.

Podcastin jaksossa pohditaan muun muassa, mitä tapahtuisi, jos urheiludata saataisiin yhdistettyä terveydenhuollon keräämiin potilaskertomuksiin. Millaisia mahdollisuuksia tässä voisi piillä ja toisaalta, millaisia haasteita se aiheuttaa. Etlasta keskustelemassa on johtava tutkija Timo Seppälä.

Suomalaiset ovat keränneet urheilu- ja suoritusdataa itsestään älykelloilla ja muilla sensoreilla muutaman vuosikymmenen. Suomi on ollut keskeisesti mukana kehityksessä, kun markkinoilla toimivat esimerkiksi suomalaiset Polar, Suunto, Oura ja Firstbeat.

23. helmikuuta julkaistussa Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin jaksossa Dataa omasta kropasta – voisiko terveys- ja urheiludataa yhdistää tehokkaammin pohditaan, mitä tapahtuisi, jos urheiludatasta saatava tieto saataisiin terveydenhuollon omiin järjestelmiin luomaan kokonaiskuvaa ihmisen terveydestä? Nyt terveydenhuollon tekemät huomiot voivat olla osin vaillinaisia, koska tietoa ja dataa potilaan urheilusta ja ravinnosta ei ole saatavilla. Tähän tietoaukkoon voisi käyttäjän itsensä keräämä urheiludata vastata. Lisäksi jaksossa pohditaan, millaista yhteistyötä datan laajempi jakelu vaatisi.

Vieraina uudessa jaksossa on VTT:n johtava tutkija Jaakko Lähteenmäki ja Firstbeatin teknologiajohtaja Ilkka Korhonen. Keskustelua johtaa Etlan johtava tutkija Timo Seppälä yhdessä William von der Pahlen kanssa.

Käyttäjien oman urheiludatan keräämistä voitaisiin tukea samalla tavalla kuin tuetaan esimerkiksi sähköautojen käyttöönottoa. Kysymyksiä herättää myös urheiludatan jakaminen alustajäteille ja voisiko käyttäjä itse jakaa dataa turvallisempaan ympäristöön.

– Suomessa esimerkiksi vaikkapa THL voisi muodostaa yhteisen alustan kuluttajan keräämän datan ympärille. Yhteinen THL:n alusta voisi näin tarjota vaihtoehdon tallentaa oma urheiludata sen ylläpitämälle alustalle sen sijaan, että kuluttaja jakaa kaiken datansa alustajäteille. Monista sovelluksista kuluttajan voi nimittäin olla hankalaa estää sovelluksen datan jakaminen vaikkapa Applelle tai Googlelle, pohtii Etlan Timo Seppälä jaksossa.

Nyt terveydenhuollon tekemät huomiot voivat olla osin vaillinaisia, koska tietoa ja dataa potilaan urheilusta ja ravinnosta ei ole saatavilla. Tähän tietoaukkoon voisi käyttäjän itsensä keräämä urheiludata vastata, pohtii Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.

Mikä on Alustatalouden faktat ja myytit -podcast?

Alustatalouden faktat ja myytit on Aalto-yliopiston podcast, jossa keskustellaan alustalouden mysteereistä ja toimintamekanismeista. Podcastin toisella tuotantokaudella Etla on mukana yhteistyökumppanina. Podcastissa tavataan vaihtuvia ja kiinnostavia vieraita ja sukelletaan syvemmälle alustatalouden faktoihin ja myytteihin. Juontajana toimii sarjayrittäjä William von der Pahlen, jota kirittävät vuorotellen Etlan Timo Seppälä ja Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson.

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin kanskikuva.

Podcast on tuotettu osana Aalto-yliopiston Politiikkatoimet alustataloudessa -tutkimushanketta, jota rahoittaa Business Finland.

Etlassa podcast liittyy pitkäaikaiseen BRIE-ETLA 2019–2022-yhteistyöhankkeeseen. Hanke keskittyy tarkastelemaan uusien ja tulevien informaatioteknologioiden vaikutuksia yrityksiin ja yhteiskuntaan.