Etlan syksyn suhdanneseminaari pidettiin maanantaina 16.9. Kämpin peilisalissa. Tuoreen suhdanne-ennusteen esittelyn jälkeen paneelikeskustelussa pohdittiin nollakorkoilmiötä: miten nollakorot vaikuttavat talouden toimintaympäristöön, mitkä ovat niiden vaikutukset kotitalouksien, yritysten ja julkisen sektorin toimintaan sekä voidaanko nollakorkotilanteesta palata enää normaaliin.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen syksyn suhdanne-ennusteen julkaisun yhteydessä järjestettiin perinteinen lounasseminaari Kämpin peilisalissa maanantaina 16.9. Tilaisuuden alussa Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus loi katsauksen Etlan syksyn suhdanne-ennusteen sisältöön. Ennusteessa todettiin Suomen talouskasvun olevan hiipumassa: tämä johtuu pitkälti euroalueen ja maailmantalouden hidastuneesta kasvuvauhdista.
Paneelikeskustelussa puheenaiheena olivat nolla- tai jopa negatiiviset korot. Keskustelijoina olivat Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich, VATT:in tutkimusjohtaja Essi Eerola ja Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta, tilastoista ja suunnittelusta vastaava johtaja Jaakko Kiander. Keskustelua veti Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
Panelistit korostivat muun muassa nollakorkoilmiön kestoa ja sen vaikutuksia: mitä pidempään nollakorkojen tilanne jatkuu, sitä laajemmalle sen vaikutukset ulottuvat ja ongelmat syvenevät. Tällä hetkellä nollakorkoja on kenties jopa hieman ylidramatisoitukin, mutta pienetkin negatiiviset korot ovat kotitalouksille hyvin herkkä aihe, paneelissa pohdittiin.
Paneelikeskustelijat muistuttivat kuitenkin, että pankit eivät ole vielä yhtä huonossa jamassa kuin esimerkiksi finanssikriisin aikana, eivätkä negatiiviset korot vielä hätyyttele pientallettajia. Keskustelua herättivät myös lisääntynyt säästäminen – erityisesti euromaissa – sekä heikko investointihalukkuus.
Yleisöstä kysyttiin mm. miten negatiivisten korkojen maailmasta tullaan takaisin normaaliin.
– Hyvä kysymys. Tämä taitaa olla se uusi normaali, kuului panelistien vastaus.
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
Vaihde ja vastaanotto avoinna arkisin klo 8.30–15:30.
+358 (09) 609 900