Eurooppa edellä: Hiipuuko EU:n elpyminen elpymispaketista huolimatta?

EU:n 750 miljardin euron elvytysrahasto ja erityisesti 390 miljardin suorat tuet kuumentavat tunteita niin jäsenmaissa kuin Brysselin Eurooppa-kortteleissakin. Eurooppa edellä-podcastin toiseksi viimeisessä jaksossa elpymispakettia arvioi Etlan tutkija Päivi Puonti. 10-osaisen podcast-sarjan tavoitteena on tuoda enemmän eurooppalaista näkökulmaa suomalaiseen keskusteluun. Etla on yksi sarjan yhteistyökumppaneista.

Suomessa ajankohtainen EU-keskustelu on keskittynyt elpymispaketin maksujen ja saatavien suhteeseen sekä yhteisvastuullisen tulonsiirtounionin aprikointiin. Etlan tutkija Päivi Puonti muistuttaa kuitenkin rakenteellisten uudistusten ja EU:n kilpailukyvyn ensisijaisuudesta.

– Oli erinomainen asia, että tässä paketissa on nyt mukana rakenteellisten uudistusten toimeenpano. EU-maiden kilpailukyvyn parantaminen on oleellinen asia, ja siinä ytimessä on rakenteellisten uudistusten toimeenpano, vaikka nuo  uudistukset olisivat poliittisesti epämieluisiakin, tähdentää Puonti.

Eurooppa edellä -podcastin 11. toukokuuta julkaistussa jaksossa Tapio Nurmisen vieraina ovat Päivi Puonnin lisäksi johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista sekä europarlamentaarikko Ville Niinistö, Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmästä (Greens/EFA).

Päivi Puonti on Etlassa keskittynyt EU:n ja euroalueen talouden seurantaan, ja hän kannustaa jatkossakin keskustelemaan EU:n rahankäytöstä.

– Suomessa on keskusteltu kiivaasti elpymispaketin nettosaajista ja maksuista, mutta toivoisin, että Suomessa käytäisiin keskustelua myös EU:n rahankäytöstä yleensä. Eli mitä haluaisimme, että EU yhteisesti tekee meille kaikille eurooppalaisille, Puonti pohtii.

Puonnin mukaan EU:n elpymispaketin eräänlainen valuvika on se, ettei rahankäytön edellytyksenä vaadita, että hankkeet olisivat EU:n yhteishankkeita, ja erityisesti hankkeita, jotka loisivat lisäarvoa unionille. Keskuskauppakamarin Timo Vuori muistuttaa elvytyksen vipuvaikutuksesta eli olennaista olisi myös elvytysrahan kohdentaminen siten, että se tuottaisi enemmän.

Podcastia nauhoittamassa tämän viikon keskustelijat: Timo Vuori (vas.), Ville Niinistö, Päivi Puonti ja Tapio Nurminen.

Eurooppa edellä -podcast on koko kevään 2021 pureutunut joka toinen viikko ajankohtaisiin EU- ja Eurooppa-aiheisiin suomalaisten europarlamentaarikkojen ja asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena on tuoda enemmän eurooppalaista näkökulmaa suomalaiseen keskusteluun. Podcastin tuottaa Nouhau Productions ja yhteistyökumppaneina ovat Etlan lisäksi Euroopan parlamentti, Keskuskauppakamari sekä Helsingin seudun kauppakamari.

Tiistaina 11.toukokuuta julkaistu jakso on sarjan toiseksi viimeinen. Etlasta aiemmissa jakoissa mukana ovat olleet toimitusjohtaja Aki Kangasharju, ennustepäällikkö Markku Lehmus sekä tutkimusjohtajat Heli Koski ja Tero Kuusi.

Myös aiemmin mukana ollut Päivi Puonti seuraa tiiviisti EU:n kehitystä. Hän on kirjoittanut aiheesta myös viime syksynä Etla-kolumneja. Lue lisää alla olevista linkeistä.

EU:n suunta – mikä se on? (25.9.2020)

Elpymisrahastosta tulee pysyvä (1.1.10.2020)

 

Eurooppa edellä -podcast on kuunneltavissa yleisimmillä podcast-alustoilla, kuten Podplay, Spotify, Apple, Google, Radiot.fi sekä yhteistyökumppanien verkkosivuilla ja Kauppalehden verkossa.

Kuuntele iTunesissa

KUUNTELE KAIKKI JAKSOT