Etlan viimeaikaiset tutkimukset työelämästä ja työhyvinvoinnista herättävät runsaasti kiinnostusta.
Etlan ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen 28.3. julkaistu yhteistutkimus “Esimiehen tuki – olennainen osa työhyvinvointia” näkyi julkisuudessa vielä tälläkin viikolla. Yle julkaisi tiistaina 4.4. artikkelin, jonka mukaan työhyvinvointiin satsaaminen on Suomessa lisääntynyt. Työnantajat ovat siis havainneet yhteyden työn tuottavuuden ja työhyvinvoinnin välillä.
Yle siteerasi ko. tutkimusta, jonka mukaan esimiehellä on kaikkein tärkein rooli työhyvinvoinnin kannalta. Tutkimuksen mukaan 42 prosenttia suomalaisista koki saavansa tukea esimieheltään.
– Kun esimiehet osaavat tukea, on työhyvinvointi kohdallansa. Sen merkitys on jopa suurempi kuin työkavereiden tuki. Tätä kautta korostuu hyvän johtamisen tarve, kommentoi tutkimusta Ylelle työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Manka.
Helsingin Sanomat julkaisi keskiviikkona 5.4. laajan artikkelin, jonka mukaan digitalisaation myötä koko maailman yritykset kilpailevat samoista it-alan osaajista. Artikkelissa haastateltiin asiantuntijana Etlan tutkimuspäällikköä Antti Kauhasta, joka kertoi työelämän polarisaatiosta. Tällä tarkoitetaan sitä, että huippuasiantuntijoiden arvo yrityksille kasvaa, samalla kun keskiluokkaisten teollisuus- ja konttorityöntekijöiden merkitys vähenee. Keskiluokka siis kutistuu, HS päättelee.
– Ilmiön taustalla ovat globalisaatio ja teknologisoituminen. Niiden ammattien osuus supistuu, jotka voidaan siirtää ulkomaille tai automatisoida, Kauhanen totesi.
Antti Kauhanen kertoi Esimiehen tuki- tutkimuksesta 28.3. myös Ylen Aamu-TV:ssä sekä Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa kohdasta 41:55 lähtien.
Talouselämä-lehti puolestaan julkaisi 3.4. Etlan tutkimusjohtajan Mika Malirannan Tebatti-artikkelin “Kuka putosi koulutuskuoppaan” polarisoituneista työmarkkinoista. Maliranta selvitteli kirjoituksessaan SAK:n työolobarometrin tietoa siitä, että “duunarit” saavat Suomessa liian vähän työnantajan järjestämää koulutusta.
Artikkelissa Maliranta päätyy toteamaan, ettei ole selvää, että koulutus olisi vähentynyt. Yritysten henkilöstökoulutukselle on vain tullut uusia haasteita yritysrakenteen muutosten ja ammattirakenteiden polarisaation vuoksi.
“Eli ei ole selvää, että ammattirakenteiden polarisaation vuoksi yrityksillä olisi aikaisempaa suurempi tarve tarjota henkilöstökoulutusta duunareilleen. Yritysten syyttelyn sijasta ratkaisuja pitäisikin etsiä muualta: julkiselta sektorilta ja työmarkkinoiden jäykkyyksistä”, Maliranta kirjoittaa.
Voit lukea tästä Helsingin Sanomien artikkelin “Keskiluokka supistuu, mutta kisa huippuosaajista kuumenee – Näitä ammattilaisia yritykset nyt himoitsevat” ja Ylen jutun “Kuluerä vai voimavara? Työntekijöihin aidosti satsaava yritys pärjää muita paremmin”. Tästä puolestaan löytyy Talouselämän Tebatti “Kuka putosi koulutuskuoppaan”.
Etlan ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen yhteinen tutkimus esimiehen tuesta julkaistiin tiistaina 28.3. ja voit tutustua siihen myös tästä: Böckerman, Petri – Kangasniemi, Mari – Kauhanen, Antti: Esimiehen tuki – olennainen osa työhyvinvointia. Tutkimuksesta on myös Tiedote.
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
Vaihde ja vastaanotto avoinna arkisin klo 8.30–15:30.
+358 (09) 609 900