“Asiantuntijatyön iso murros edessä” – Richard Baldwin Etlan vieraana

Etlan suuri globalisaatioseminaari ja seminaarin tähtivieras Richard Baldwin vetivät torstaina 24.8. Kämpin Peilisalin niin täyteen kiinnostunutta yleisöä, että tuolit loppuivat kesken ja osa väestä joutui seisomaan. “Globalisaatioguruna” tunnettu professori Baldwin ennusti vajaan tunnin esityksessään, että seuraavaksi kansainväliselle kilpailulle avautuvat palvelualojen työpaikat – ennen kokemattomalla tavalla.

– Meidän on muutettava ajatteluamme globalisaatiosta. Yleensä ajatellaan, että se tarkoittaa tavaroiden tekemistä entistä halvemmalla. Nyt on menossa iso murros, virtuaaliglobalisaatio, joka tulee romahduttamaan korkeasti koulutettujen palkat. Se muuttaa täysin käsityksemme globalisaatiosta ja vieläpä erittäin nopeasti, Baldwin sanoi seminaarin yhteydessä Ylen haastattelussa.

 

Olennaisena tekijänä palvelualan tulevassa murroksessa Baldwin pitää vauhdilla kehittyviä kielenkääntämisohjelmia.

– Käännösohjemat ovat nyt kaksi kertaa parempia kuin viime vuonna. Ensi vuonna ne ovat taas kaksi kertaa parempia kuin tänä vuonna, hän totesi Ylelle.

Kun kielitaidon merkitys murenee, vaikeitakin asiantuntijatehtäviä voidaan tehdä maissa, joissa palkkataso on vain murto-osa siitä, mihin Suomessa on totuttu.

Case Finland globalisaatioaallokossa

Etlan Suomeen kutsuma Richard Baldwin on työskennellyt useiden valtioiden neuvonantajana kansainvälisen kaupan kysymyksissä. Hän on tällä hetkellä kansainvälisen talouden professori Sveitsissä, Graduate Institute Genevassa, sitä ennen hän on työskennellyt professorina Ox­fordin ja Columbian yli­opistoissa. Baldwin kertoi valmistelevansa parhaillaan uutta kirjaa robotisaation ja globalisaation vaikutuksista työelämän murrokseen työnimellä “Globotics”. Hänen edellinen kirjansa “The Great Convergence” nousi Financial Timesissa ja Times Literary Supplementissa vuoden 2016 ‘best books’ joukkoon.

Suomea hän pitää erityisen kiinnostavana tapauksena, mm. siksi, että Suomi on aiemmin hyötynyt globalisaatiosta ja meillä on ajateltu kielimuurin suojaavan palvelualan työpaikkoja – ainakin jossain mitassa.

Etla julkistikin seminaarin yhteydessä kaksi kirjaa, joissa käsitellään globalisaation vaikutuksia Suomeen. “Riding the Wave – Finland in the Changing Tides of Globalisation” on Vesa Vihriälän, Petri Rouvisen, Jyrki Ali-Yrkön ja Markku Lehmuksen analyysi siitä, miten Suomi on loppujen lopuksi hyötynyt globalisaatiosta – sopeutumispaineista huolimatta. Kirja on itsenäinen raportti, mutta eräänlainen sisarteos Baldwinin kehikossa.

Toinen kirja, “International Sourcing in Finland and Sweden” taas on suomalais-ruotsalaisen InSource-yhteisprojektin loppuraportti, joka tutkii niin ikään “uutta globalisaatiota”. Etlan ja ruotsalaisen KTH:n (Royal Institute of Technology) tutkimushanketta rahoittivat Tekes ja ruotsalainen VINNOVA.

Paneelikeskustelussa: (vas. lukien) Elina Björklund (Reima), Richard Baldwin (CEPR), Hans Lööf (KTH) ja Vesa Vihriälä (ETLA).

Lue Ylen Aapo Parviaisen raportti Richard Baldwinista ja globalisaatioseminaarista tästä.

Lue myös Helsingin Sanomien Richard Baldwin-haastattelu 26.8. sekä 24.8. pääkirjoitus ja artikkeli “Tuore kirja: Kansainvälistymisen hyödyt Suomen taloudelle ovat olleet haittoja suuremmat”.

Lue Kauppalehden artikkeli “Etla: Suomi on osannut ammentaa globalisaation tuomat hyödyt”.

 
Ali-Yrkkö, JyrkiLehmus, MarkkuRouvinen, PetriVihriälä, Vesa: Riding the Wave – Finland in the Changing Tides of Globalisation”, ETLA B 274

Ali-Yrkkö, Jyrki – Heikkilä, Jussi – Lööf, Hans – Martinsuo, Miia – Mohammadi, Ali – Olhager, Jan – Pajarinen, MikaRouvinen, Petri – Tuhkuri, Joonas: “International Sourcing in Finland and Sweden”, ETLA B 275

Katso koko seminaari “Globalisation – what’s the story now” verkkotallenteena YouTubesta tai Etlan sivuilta.