Globalisaation kultakaudesta arvoketjujen alueellistumiseen – Menestyksen jäljillä -podcastissa puhuttavat shokit ja arvoketjut

Uusi Menestyksen jäljillä -videopodcast tarkastelee yritysten viime aikoina kokemien kriisien vaikutuksia sekä menestymisen mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Podcastissa päivän aihetta ruoditaan niin tutkimuksen kuin yritysten arjen pohjalta. Ensimmäisessä jaksossa pohditaan, kuinka viimeaikaiset kriisit ovat vaikuttaneet yritysten arvoketjujen toimintaan ja miltä arvoketjujen tulevaisuus näyttää. Muutoksia on jo tapahtunut eivätkä ne ole vielä ohi.

Etlan uusi kaksiosainen ”Menestyksen jäljillä – tarinoita kriisien aiheuttamista shokeista ja selviytymisestä” -videopodcast alkaa tänään perjantaina 24.11. Podcast käsittelee yritysten viime vuosina kohtaamien kriisien vaikutuksia sekä yritysten menestymisen mahdollisuuksia. Podcast on osa Etlan tänä vuonna päättyvää monivuotista tutkimushanketta ”Yritysten resilienssi globalisaation aikakaudella (CRIEG)”, jota rahoittaa Business Finland.

Podcastissa toimittaja Jarkko Ambrusinilla on studiossaan vaihtuvat vieraat niin Etlasta kuin yritysmaailmasta, ja yritysten menestymistä ja menestymisen haasteita käydään läpi arjen ja tutkitun tiedon pohjalta.

Ensimmäisessä jaksossa mukana ovat Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö sekä Peikko Group Oy:n hankintajohtaja Markku Koponen. Peikko on lahtelainen betonirakentamisen kiinnitysosia valmistava perheyhtiö. Jakson aiheena ovat arvoketjut: millaisia vaikutuksia viimeaikaisilla shokeilla oli arvoketjujen toimintaan ja mitä yritysten kannattaa ottaa opiksi kriisiajoista.

Shokit sysäsivät liikkeelle arvoketjujen muutoksen

Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö on pitkään perehtynyt yritysten arvoketjujen toimintaan ja muutoksiin niiden kokemien kriisien aikana. Yritykset ovat hänen mukaansa reagoineet shokkeihin eri tavalla eikä yhtä oikeaa tapaa ole olemassa. Tutkimusten mukaan yritykset ovat saattaneet esimerkiksi löytää vaihtoehtoisia toimittajia, kasvattaa varastojaan tai pohtia, pystyisivätkö ne itse valmistamaan joitakin komponentteja.

Yritysten kokemia häiriöitä ovat olleet muun muassa koronakriisi, Suezin kanavaan jumiutunut konttilaiva ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Arvoketjujen suhteen ajat ovatkin muuttumassa, Ali-Yrkkö toteaa jaksossa.

– Vielä ei tiedetä täsmälleen mihin ollaan menossa, mutta globalisaation kultakausi vaikuttaa olevan toistaiseksi ohi. Näyttäisi siltä, että suunta on kohti alueellisia arvoketjuja globaalin maailman sijaan. Toki yritysten intressi käyttää globaaleja hankintakanavia on edelleen olemassa. Se ei ole poistumassa mihinkään, vaikka ajat muuttuvat, Ali-Yrkkö sanoo.

Peikon hankintajohtaja Markku Koponen kertoo jaksossa, kuinka Venäjän hyökkäyssodan myötä teräksen arvoketju Venäjältä katkesi käytännössä yhdessä yössä, kuinka yritys sen jälkeen pyrki reagoimaan sokin vaikutuksiin ja muutoksiin. Uudenlainen kriisi vaati yrityksessä esimerkiksi koko toimitusketjun ajattelua uusiksi hyvin lyhyessä ajassa. Myös Euroopan unionin hiilitullimekanismi puhuttaa jakson keskustelijoita.

Jakso on kuunneltavissa Spotifyssa sekä katsottavissa Etlan Youtube-kanavalla EtlaTalks tai artikkelin pääkuvaa klikkaamalla.