Ukrainan sota näkyy jo tilastoissa: Vienti Venäjälle pudonnut rajusti kaikilla toimialoilla

Suomen tavaravienti ja -tuonti kehittyivät alkuvuonna odotusten mukaisesti, käy ilmi Etlan ennusteryhmän julkaisemasta kesäkuun Kuukausiraportista. Tavaraviennin määrä supistui tammi-maaliskuussa 14 prosenttia viime vuoden loppuun verrattuna. Tilastoissa näkyy nyt selvästi myös Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa, vienti Venäjälle putosi maalis-huhtikuussa rajusti lähes kaikissa tavararyhmissä.

Kansantalouden tilinpidon mukaan tavaraviennin määrä supistui kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liki 14 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Supistuminen oli odotettua ja vuoden takaiseen verrattuna laskua kertyi vain 0,3 prosenttia, todetaan Etlan kesäkuussa julkaisemassa Kuukausiraportissa. Huhtikuussa tavaraviennin määrä jatkoi laskuaan ja vientiä kertyi 8,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (Tullin ilmoittama viennin arvo deflatoitu Tilastokeskuksen vientihintaindeksillä).

Tavaroiden tuonnin määrässä kehitys on ollut niin ikään ensimmäisellä neljänneksellä odotetun kaltaista. Kasvua kertyi viimevuotisesta liki seitsemän prosenttia, mutta edellisestä neljänneksestä tuontimäärä väheni 5,7 prosenttia. Huhtikuussa tavaratuonnin määrä lisääntyi 1,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa näkyy nyt selvästi vientitilastoissa, arvioi Etlan tutkija Birgitta Berg-Andersson.

– Maalis-huhtikuussa lähestulkoon kaikkien tavararyhmien vienti Venäjälle putosi rajusti, kun lukuja vertaa helmikuuhun. Ennakkotietojen mukaan Suomen vienti Venäjälle laski huhtikuussa arvoltaan 58 prosenttia viimevuotisesta, kun samanaikaisesti koko tavaraviennin arvo nousi 23 prosenttia, Berg-Andersson toteaa.

Tavaratuonnissa Venäjältä erityisesti raakaöljyn tuonti on arvoltaan kutistunut.

Hintojen nousu ei osoita rauhoittumisen merkkejä

Useiden toimialojen vientihinnat kohosivat huhtikuussa uusiin ennätyslukemiin, eikä hintakehityksen rauhoittumista ole näköpiirissä. Vientituotteet kallistuivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin 25,5 prosenttia viimevuotisesta.

Tavaroiden tuontihinnat kallistuivat tammi-maaliskuussa keskimäärin 25 prosenttia vuoden takaisesta ja 7 prosenttia edellisestä neljänneksestä, käy ilmi kansantalouden neljännesvuositilinpidosta.

Huhtikuussa ulkomailta tuodut energiatuotteet kallistuivat Tilastokeskuksen tuontihintaindeksin mukaan jopa 104 prosenttia viimevuotisesta.

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyy myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen.

Tilaa Kuukausiraportti

suhdanne.fi-sivusto

Lue Suhdannekirja