Terveydenhuollon tehokkuus ja työhyvinvointi | webinaaritallenne

Hoitotyössä kerääntyvät työaika- ja hoitotiedot paljastavat korkean työkuorman lisäävän sairauspoissaoloriskiä. Työkuorman tuplaantuminen kasvatti riskiä sairauspoissaoloihin noin 18 prosenttia, ilmenee Etlan ja Työterveyslaitoksen tutkimuksesta. Tiistaina 14.2. pidetyssä julkistustilaisuudessa käytiin tarkemmin läpi tutkimuksen tuloksia.

Tasapainottelu työkuorman ja työssä jaksamisen välillä on yleistä terveydenhuollon henkilöstöllä. Työsuojelurahaston, Etlan ja Työterveyslaitoksen yhteisrahoittamassa hankkeessa selvitettiin, kuinka päivittäistä työaika- ja potilastietoa voidaan hyödyntää työkuorman tutkimuksessa. Hankkeessa työntekijöiden työaikatietoihin työyksikkötasolla yhdistettiin potilastietoihin perustuvaa rekisteriaineistoa. Aineistoa käytettiin työkuorman, työaikapiirteiden ja sairauspoissaolojen arvioinnissa.

14. helmikuuta järjestetyssä julkistustilaisuudessa käytiin tarkemmin läpi julkaistun tutkimuksen “Tehokkuus ja työhyvinvointi – Tiedolla kohti tasapainoista työtä (Etla Raportti 134)” tuloksia. Tilaisuus järjestettiin Etlan neuvotteluhuoneesta, joka oli muutettu tilaisuutta varten livestudioksi.

Tuloksia kuulijoille avasivat Etlan tutkimusjohtaja ja hankkeesta vastannut Tero Kuusi sekä Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorit Annina Ropponen ja Mikko Härmä. Tulosten jälkeen kuultiin kommenttipuheenvuoro Pirkanmaan sairaanhoitopiirin laskentapäällikkö Mikko Hannolalta. Tilaisuuden veti Etlan tiedottaja Justiina Airas. Paikalla julkistustilaisuudessa oli myös neljäs raportin kirjoittaja, Etlan tutkimuspäällikkö Martti Kulvik.

Webinaarin teknisestä toteutuksesta vastasi Liveksi.

Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi kävi webinaarin lopuksi läpi yhteenvetoa tutkimuksesta ja hankkeesta.
14.helmikuuta julkaistun tutkimusraportin tekijät: Annina Ropponen (TTL), Etlan Tero Kuusi ja Martti Kulvik sekä Mikko Härmä (TTL)

Puheenvuorot videolla:
0:04 & 7:55 Tero Kuusi
4:17 & 19:13 Annina Ropponen
30:30 Mikko Härmä
34:17 Mikko Hannola
44:51 Yhteenveto

 

Lue myös Etla-tiedote: Hoitotyön työaikatiedot valottavat korkean työkuorman vaikutusta sairauspoissaoloihin