Ottavatko koneet vallan? Etla mukana Yle Femin uudessa työelämäsarjassa

Etlankin tutkimukset digitalisaatiosta, robotisaatiosta ja automatisaatiosta ovat näkyvästi esillä Yle Teema Fem-kanavan uudessa työelämäsarjassa Työelämän uudet kuviot (Fem fenomen i arbetslivet). Juontaja Tuomas Enbuske pohtii Etlatiedon toimitusjohtajan Petri Rouvisen kanssa muun muassa sitä, miten uusi tekniikka vaikuttaa työelämään ja vievätkö koneet lopulta työpaikkamme.

– Teollinen vallankumous oli paljolti sitä, että lihastyötä siirrettiin koneille. Tämä käsillä oleva vallankumous on enemmän sitä, että päässämme tapahtuvia monimutkaisempia rutiineja alkaa siirtyä koneille, siis käytännössä paljolti ohjelmistoille, Rouvinen sanoo.

Mitkä työt tulevat häviämään seuraavan 20 vuoden aikana?

– Muutoksen kärki on hyvin palkatuissa, mutta suorittavan tason toimistotehtävissä.

Haastattelussa Rouvinen kuitenkin korostaa, ettei konekaan pysty tekemään kaikkia töitä.

– Aito intuitio, luovuus, asioiden keksiminen. Koneen sosiaalinen taito ja ymmärtämys ovat jossain itkettävän ja säälittävän rajamailla eikä siinä olla kauheasti edistymässä, Rouvinen toteaa.

Koko sarja nähtävissä Yle Areenassa. Etlan Rouvisen haastattelun voit katsoa mm. sarjan ensimmäisestä osasta tästä, kohdasta 1:50 alkaen, sekä kohdasta 21:00 alkaen.