Meneekö Macronin Ranska yhteisvastuussa Suomea pidemmälle?

Ranska valitsi sunnuntai-iltana uudeksi presidentikseen Emmanuel Macronin, joka tunnetaan muun muassa syvemmän EU-yhteistyön kannattajana. Yle uutiset kysyy vaalien jälkeisessä artikkelissaan 8.5. maanantaina, mikä suomalaisten näkökulmasta muuttuu Macronin myötä.

Artikkelissa todetaan, että Suomi saattaa joutua lähivuosina valitsemaan, osallistuuko se esimerkiksi tiiviimpään EU-puolustusyhteistyöhön. Haastateltu asiantuntija, Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen pohtii Macronin olevan euromyönteisyydessään valmis etenemään ainakin pitkälle yhteisvastuun suuntaan.

– Hän on kannattanut jonkinasteista federalismia. Voi ajatella, että hän on valmis menemään yhteisvastuukysymyksissä jonkin verran pidemmälle kuin Suomen hallitus, Kotilainen toteaa Ylelle.

Suomen talouteen Ranskan vaalitulos vaikuttaa lähinnä yleisen taloustilanteen kehittymisen kautta. Vientimaana Ranska on Suomelle selvästi monia muita maita merkityksettömämpi.

– Esimerkiksi vuonna 2016 Ranskan osuus Suomen koko viennistä oli noin kolme prosenttia, Kotilainen lisää.

Ranska on silti tärkeä markkina niin suomalaisille investointitavaroille kuin paperi- ja kemianteollisuuden tuotteillekin.

Lue koko Ylen uutinen: ”Macron haluaa EU:sta tiiviimmän talousliiton – miten Suomi vastaa?”