Kilpailukyky kohenee: Suomi kirii IMD:n vertailussa

Suomi on noussut viisi sijaa IMD:n tuoreessa kilpailukykyvertailussa. Suomi löytyy nyt sijalta 15, kun sijoitus oli aiemmin 20. Nostetta toivat erityisesti suomalaisten valoisammiksi muuttuneet näkemykset. Myös vertailun tilastoluvut kertovat talouden toipumisesta. Muut Pohjoismaat Islantia lukuun ottamatta löytyvät kuitenkin yhä kilpailukykyvertailussa Suomen edeltä.

Suomen sijoitus IMD-vertailussa

IMD:n (Insitute for Management Development) kansainvälisen kilpailukykyvertailun kärjessä ovat tuttuun tapaan Hong Kong ja Sveitsi. Listan kolmonen ja nelonen ovat vaihtaneet paikkaa, kun Singapore ohitti Yhdysvallat.

Suomen nousu viisi sijaa ylöspäin sijalle 15. selittyy Etlatiedon toimitusjohtajan Petri Rouvisen mukaan sillä, että erityisesti helmi-maaliskuussa IMD:n kyselyyn vastanneiden suomalaisten näkemykset olivat muuttuneet myönteisemmiksi. Myös vertailussa hyödynnetty tilastoaineisto kertoo samansuuntaisesta muutoksesta Suomessa.

– Aseman paraneminen tällaisessa vertailussa on aina hyvä asia. Se lisää maata vähemmän tuntevien luottamusta siihen, että talous on kääntymässä parempaan suuntaan. Vahvempi luottamus on omiaan lisäämään myös kiinnostusta investoida Suomeen, toteaa Rouvinen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla toimii Suomessa IMD:n yhteistyökumppanina. Petri Rouvinen iloitsee Suomen kiristä, mutta muistuttaa samalla, etteivät kilpailukykyindeksit ole kyenneet ennustamaan talouden kasvua.

– Vaikka IMD:n indeksi nyt parani, ei pidä ajatella, että Suomen taloudelliset vaikeudet olisivat ohi. Tuotanto ja työllisyys ovat edelleen selvästi vuoden 2008 tasoa heikompia ja julkisessa taloudessa on iso aukko.  Muutos on kuitenkin rohkaiseva merkki siitä, että tilanteemme on paranemassa.

Islanti peri Suomen vuoden takaisen 20. sijan, mutta muut Pohjoismaat löytyvät IMD:n vertailussa yhä Suomen edeltä (Tanska sijalta 7, Ruotsi 9 ja Norja 11).

 Liitteenä: Petri Rouvinen_ETLA_IMD_2017_muistio.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Petri Rouvinen, Etlatieto, p. 050-367 3474, petri.rouvinen@etla.fi