Peruskoulun jälkeinen toisen asteen tutkinto on nuoren myöhemmän kehityksen kannalta tärkeämpi kuin ymmärretäänkään, toteaa koulutuspolitiikkaan erikoistunut Etlan tutkija Hanna Virtanen. Hän on Tytti Sulanderin vieraana kevään viimeisessä EtlaTalks-keskustelussa.
Hanna Virtanen on viime aikaisissa Etla-tutkimuksissaan keskittynyt peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen nivelvaiheeseen, ja parhaillaan hän selvittää muun muassa toisen asteen tutkinnon suorittaneiden sijoittumista työelämään. Tutkimus toteutetaan osana vuonna 2015 käynnistynyttä Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa laajaa tutkimushanketta ”Syrjäytymisen estäminen – toimenpiteet ja mekanismit”.
Nuoren jääminen kokonaan toisen asteen koulutuksen ulkopuolelle on yhteydessä mm. rikollisuuteen.
– Suomalaiset suoriutuvat peruskoulusta hyvin, mutta toisen asteen suorittamisessa on merkittäviä ongelmia. Noin 15 prosenttia jää kokonaan ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa ja näillä henkilöillä on huomattavasti heikompi asema työmarkkinoilla, enemmän työttömyyttä ja alhaisemmat tulot. Näyttäisi siis siltä, että peruskoulun jälkeistä tutkintoa tarvitaan, jotta pärjäisi yhteiskunnassa, Virtanen toteaa haastattelussa.
Hän liittyy myös hallituksen koulutussäästöjä ja leikkauksia arvostelevien joukkoon, erityisesti Virtasta huolettavat ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet säästöt, joilla voi olla kauaskantoisia yhteiskunnallisiakin vaikutuksia.
– Olen erittäin huolestunut ammatillisen koulutuksen leikkauksista, koska siinä toisen asteen koulutusmuodossa on ollut paljon ongelmia keskeyttämisten takia, eivätkä leikkaukset auta vaan rajaavat esimerkiksi koulutusvaihtoehtoja, joita nuorille on tarjolla.
Katso uusin EtlaTalks “Mitä peruskoulun jälkeen?” nettisivuiltamme tai YouTube-kanavaltamme.
Aiemmin sarjassa ovat esiintyneet Etlan tutkijat Ville Kaitila (Brexit), Tero Kuusi (Eurokriisi), Antti Tahvanainen (Ruokavienti), Markku Lehmus (Suhdanne-ennuste), Vesa Vihriälä (Hallituksen puoliväliriihi) ja Martti Kulvik (Terveyserot).
EtlaTalks jää nyt kesätauolle, mutta jatkuu uudistuneena jälleen syksyllä.
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
Vaihde ja vastaanotto avoinna arkisin klo 8.30–15:30.
+358 (09) 609 900