EtlaTalks: Mitä Säätytalolta voidaan odottaa vihreästä siirtymästä, Olli-Pekka Kuusela?

Vihreä siirtymä on tärkeä aihepiiri myös meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa. Mitä sitten vihreästä siirtymästä voidaan Säätytalolta odottaa? Tätä pohditaan EtlaTalksin kevään toisessa jaksossa, jossa Jari Korkin haastateltavana on Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela.

Käynnissä olevista kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n hallitusneuvotteluista voidaan odottaa myös jonkinlaisia linjauksia vihreään siirtymään liittyen. Suomi on sitoutunut EU-tason tavoitteisiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siirtymä tulee vaatimaan niin investointeja kuin osaavaa työvoimaakin.

Vihreä siirtymä ja ilmastopolitiikka on aiheena EtlaTalks-videosarjan kevään toisessa jaksossa. Toimittaja Jari Korkin haastateltavana on nyt ilmastopolitiikan talousvaikutuksiin erikoistunut Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela. Kevään 2023 kolmiosainen “Huomenta Arkadia” -erikoissarja tuo tutuksi ajankohtaista Etla-tutkimusta Helsingin Arkadiankadulta.

Suomella on Olli-Pekka Kuuselan mukaan mahdollisuudet päästä jopa vihreän siirtymän eturintamaan ja vallata kansainvälisiä markkinoita omilla vihreillä tuotteillaan ja ratkaisuillaan. Etulyöntiasemaan ei kuitenkaan pidä tuudittautua liikaa, sillä samoilla markkinoilla asemia hakevat myös monet muut maat. Esimerkiksi Kiinaa ei perinteisesti ole pidetty vihreän siirtymän edelläkävijänä, mutta sitäkään ei Kuuselan mukaan pitäisi sulkea kokonaan pois laskuista, jo maan teollisen pohjan tai laajan tuotannonkaan vuoksi.

Hallitusneuvottelijoille Kuuselalla on myös selkeä toive.

– Koulutukseen ja osaamiseen tulee panostaa, koska osaamisella Suomi tulee pärjäämään vihreän siirtymän aikana, ja jos haluamme toteuttaa hyvää ilmastopolitiikkaa. Lisäksi jos haluamme saavuttaa tavoitteet hiilinielujen osalta, se vaatii konkreettisia toimenpiteitä. Emme voi vain odottaa, että tilanne korjaantuu itsestään, Kuusela painottaa jaksossa.

Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela

Etla osallistui vastikään valmistuneeseen valtioneuvoston rahoittamaan hankkeeseen, jossa tutkittiin vihreän siirtymän tuomia koulutus- ja osaamistarpeita. Koko raportti on luettavissa valtioneuvoston julkaisuarkistossa.

 

EtlaTalks-videosarja tutustuttaa katsojan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijoihin ja laitoksessa tehtävään ajankohtaiseen tutkimukseen. Seitsemännen tuotantokauden jaksoissa keväällä 2023 tartutaan myös ajankohtaisiin hallitusneuvotteluihin. Toimittajana on Jari Korkki ja tuotannosta vastaa Etlan viestintä.