EtlaTalks: Joko inflaation huippu on jäänyt taakse, Sakari Lähdemäki?

Inflaatio eli yleisen hintatason nousu on pysytellyt poikkeuksellisen voimakkaana. Miksi se laukkaa edelleen ja milloin inflaatio oikein taittuu? Ja kun se taittuu, onko riskinä sitten uusi pankkikriisi? Näitä kysymyksiä pohditaan EtlaTalksin kevään kolmannessa jaksossa, jossa Jari Korkin haastateltavana on Etlan ennusteryhmän tutkija Sakari Lähdemäki.

Niin Eurooppa kuin Yhdysvallat ovat kohdanneet viime aikoina poikkeuksellisen korkeita inflaatiolukuja. Yhdysvalloissa hintataso on kuitenkin lähtenyt jo selvään laskuun eli huippu on jo jäänyt taakse. Suomessa inflaation kehitys ei ole edennyt ihan samanlaisessa rytmissä kuin valtameren toisella puolen.

Inflaation syitä ja ilmiöitä pohditaan EtlaTalks-videosarjan kevään kolmannessa ja viimeisessä jaksossa. Toimittaja Jari Korkin haastateltavana on Etlan ennusteryhmän tutkija Sakari Lähdemäki. Kevään 2023 kolmiosainen videosarja “Huomenta Arkadia” tuo tutuksi Etlan tutkijoita ja ajankohtaista Etla-tutkimusta Helsingin Arkadiankadulta.

Etlan Lähdemäen mukaan inflaation huippu on jo Suomessa saavutettu, vaikka hintojen nousu on edelleen huomattavan nopeaa. Iso kysymys on nyt se, kuinka nopeasti huipulta tullaan alas. Hän myös muistuttaa, että korkean inflaation aika alkoi jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Tutkija Sakari Lähdemäki

Inflaatiolukujen takaa ei Lähdemäen mukaan löydy mitään yrityselämän salaliittoa vaan hintojen kallistumisen syyt löytyvät pandemiasta ja sen aikana tehdystä voimakkaasta elvytyksestä ja Ukrainan sodasta.

– Yritykset tekevät ihan normaalisti hinnoittelupäätöksiä ja kun näyttää siltä, että kallimmallakin saadaan myytyä, niin totta kai silloin nostetaan hintoja. Syyt korkeisiin hintoihin ovat jossain muualla kuin yrityksissä. Yritykset reagoivat niihin vain sillä tavalla, kuin ne muutoinkin bisnestä tekevät, Lähdemäki sanoo.

EtlaTalks-haastattelussa Lähdemäki korostaa nyt näyttävän myös siltä, että riskit finanssikriisin kaltaiseen pankkisektorin romahtamiseen olisi saatu hallintaan. Pankit ovat myös huomattavasti vakavaraisempia kuin finanssikriisin aikoihin.

 

EtlaTalks-videosarja tutustuttaa katsojan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijoihin ja laitoksessa tehtävään ajankohtaiseen tutkimukseen. Seitsemännen tuotantokauden jaksoissa keväällä 2023 tartutaan myös ajankohtaisiin hallitusneuvotteluihin. Toimittajana on Jari Korkki ja tuotannosta vastaa Etlan viestintä.