Budjetissa jakovaran sijaan “jakovaara”

Talousasiantuntijat ovat yhtä mieltä valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa siitä, että piristyneestä talouskasvusta huolimatta valtion kirstusta ei löydy ylimääräistä rahaa jaettavaksi. Noususuhdanteessa kannattaisi pikemminkin vahvistaa julkista taloutta, katsovat niin Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kuin Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnaskin.

STT:n haastattelussa keskiviikkona 9.8. Vihriälä muistutti julkisen talouden rakenteellisesta alijäämästä, joka on suhdanteista riippumaton.

– Sen seurauksena on niin sanottu kestävyysvaje, joten jakovaraa ei ole, Vihriälä kiteytti.

Orpo luonnehti tilannetta valtiovarainministeriön sisäisten budjettineuvottelujen alkaessa sanaleikillä “jakovaara”. Hän viittasi uustermillä siihen, ettei budjetissa ole mitään ylimääräistä jaettavaa – vaan pikemminkin vaara siitä, että rahaa halutaan talouskasvun myötä ryhtyä jakamaan.

Vihriälä: ei veronkevennyksiä

Etlan Vihriälä korosti Ylen tv-uutisissa keskiviikkona 9.9., ettei  nyt tarvita myöskään veronkevennyksiä tukemaan palkansaajien ostovoimaa, sillä korkeasuhdanne itsessään tukee käytettävissä olevien tulojen kehitystä ja yksityistä ostovoimaa.

– Ei ole tarpeellista keventää finanssipolitiikkaa, ja siinä mielessä mittavat veronkevennykset eivät tähän istu.

Verohelpotuksia olisi hänen mielestään myös vaikea perustella, ellei vastaavasti leikata menoja.

Budjetin taloudellisia perusteita Vihriälä pitää “aika kohdallaan olevina”. Hän korostaa kuitenkin, ettei veropäätöksiä tulisi kytkeä työmarkkinakierrokseen.

–  Jos hallitus sitoisi kätensä siihen, mikä työmarkkinaratkaisu on, se merkitsisi, että työmarkkinaosapuolet päättäisivät viime kädessä veropolitiikasta, enkä pidä sellaista hyvänä, Vihriälä sanoi STT:lle.

Lue tästä STT:n artikkeli kokonaisuudessaan mm. Maaseudun Tulevaisuudesta tai Aamulehdestä.

Katso Tv-uutiset kello 20:30 Yle Areenasta.

Kuuntele Etlan Vesa Vihriälän ja PT:n Seija Ilmakunnaksen keskustelu budjetista Ylen Ykkösaamussa 10.8. Keskustelu alkaa kohdasta 10:40.