Alustatalouden F&M pohtii energiajärjestelmän uudistamista alusta-ajattelun avulla

Etlan ja Aalto-yliopiston yhteisen podcast-sarjan uudessa jaksossa keskustellaan ajankohtaisesta aiheesta eli energiasta. Torstaina 20.10. julkaistussa jaksossa pohditaan, miten energiajärjestelmän uudistamista voitaisiin tehostaa dataan ja tekoälyyn pohjautuvilla ratkaisuilla. Lisäksi keskustellaan uusista liiketoimintamalleista, joissa kuluttajat voisivat itsenäisesti tuottaa sähköä toisille kuluttajille. Kahdeksanosainen podcast ilmestyy joka toinen torstai ja se on Etlassa osa BRIE-ETLA -tutkimushanketta.

Alustatalouden faktat ja myytit -podcast tarttuu tällä viikolla ajankohtaiseen aiheeseen eli energiajärjestelmään. Jaksossa pohditaan ja keskustellaan energia-alan uudistamisesta ja miten data- ja tekoälypohjaiset ratkaisut voisivat nopeuttaa ja tehostaa prosessia. Torstaina 20.10. julkaistussa jaksossa ” Energiajärjestelmän uudistaminen vaatii alusta-ajattelua” vieraina ovat Aalto-yliopiston professori Peter Lund ja Virran toimitusjohtaja ja perustaja Jussi Palola. Keskustelua vetää William von der Pahlen yhdessä Aalto-yliopiston professori Robin Gustafssonin kanssa.

Kuuntele uusin jakso alta:

Energiamarkkinoiden murroksessa isossa roolissa on energian kulutuksen vähentäminen ja energian hyödyntäminen vähäpäästöisemmin. Alustapohjaiset ratkaisut energia-alalla voisivat mahdollistaa myös uusien liiketoimintamallien syntymisen, jossa kuluttajat voisivat alustojen avulla myydä itsenäisesti tuottamaansa sähköä verkkoon toisille kuluttajille.

‒ Energia-alalla on mahdollisuuksia uusille data- ja alustamaisille innovaatioille, jotka vaikuttavat kuluttajien käyttäytymiseen sekä investointien suuntaamiseen ilmasto- ja energiatehokkaampaan suuntaan. Onkin kiinnostavaa nähdä, millaisia datainnovaatioita vielä syntyy, ja miten niiden avulla voidaan saavuttaa entistä enemmän energiatehokkuutta ja vähennyksiä päästöihin, Aalto-yliopiston Robin Gustafsson pohtii jaksossa.

Jaksossa keskustelijat pohtivat myös muita teknologian tarjoamia mahdollisuuksia energia-alalle sekä esimerkiksi sitä, miten pörssisähkön hintapiikkien ilmoittamista voitaisiin kehittää.

Mikä on Alustatalouden F&M?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ja Aalto-yliopiston yhteinen podcast-sarja tunnetaan kolmannella kaudella nimellä ”Alustatalouden F&M” eli tuttavallisemmin Alustatalouden faktat ja myytit. Sarjaa on tehty jo kahden kauden verran. Podcastin hosteina jatkaa edelliseltä kaudelta tuttu kolmikko: Etlan johtava tutkija Timo Seppälä, Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson ja juontajana sarjayrittäjä William von der Pahlen. Etlassa podcast on osa BRIE-ETLA -tutkimushanketta.

Alustatalouden F&M -podcastin aiempia jaksoja pääset kuuntelemaan kuvaa klikkaamalla.

Alustatalouden F&M sukeltaa uudella kaudella alustatalouden syvään päätyyn ja pyrkii selkiyttämään kuulijoille alustatalouden mysteerejä ajankohtaisten ilmiöiden kautta. Podcastissa on luvassa keskustelua muun muassa alustatalouden sääntelystä, kiertotalouden ja alustatalouden yhteydestä, SOTE-alustasta ja teknologiahypestä.

Kuuntele podcastin kaksi aiempaa tuotantokautta.

Kahdeksanosaisesta podcastista ilmestyy uusi jakso joka toinen torstai. Lisäksi bonuksena kuullaan englanninkielinen erikoisjakso, joka liittyy monivuotiseen BRIE-ETLA -tutkimushankkeeseen. Etlan ja BRIE:n (Berkeley Roundtable on the International Economy at the University of California Berkeley) tutkimusyhteistyö on perustettu jo vuonna 2001. Yhteistyön tarkoituksena on havaita ajoissa talouden häiriöitä, kompastuskiviä ja haasteita, kuten myös herättää keskustelua ja tuottaa ratkaisuja ennalta nähtyihin ongelmatilanteisiin.

 

Tutustu BRIE-ETLA -hankkeeseen

Podcastin verkkosivut