Tympeät vai kunniakkaat 30 vuotta – mitä Euroopalla on edessä? Podcast päivittää Vesa Vihriälän tilannearviot

Toisen maailmansodan jälkeiset, edistyshenkiset 30 vuotta tunnetaan ranskankielisellä termillä Les trente glorieuses, “kunniakkaat 30 vuotta”. Ovatko poliittisen hämmennyksen ja luottamuskriisien tulevat vuosikymmenet sitten vastaavasti Les trente merdiques, tympeyden 30-vuotinen taival? Tulevaisuusskenaariot ovat aiheena sarjan viimeisessä Eurotohtori-podcastissa.

Onko Euroopalla edessään populismin 30-vuotinen valtakunta vai uuden kehityksen kunniakkaat 30 vuotta? Vai kuljetaanko sittenkin jokseenkin turvallisesti keskellä tietä? Vesa Vihriälä ja Matti Apunen luotsaavat kuulijan halki tulevan Euroopan ja käyvät läpi kolme vaihtoehtoista skenaariota siitä, mitä tuleman pitää.

Podcastin seitsemännessä ja viimeisessä osassa Vihriälä tunnustautuu yhteisen eurooppalaisen projektin – EU:n – vakaaksi kannattajaksi. Toisaalta hän epäilee euroeliitin sivuuttaneen liian herkästi kansallisvaltioihin ankkuroituneen kansalaismielipiteen.

– Tässä eri kansojen yhteisessä projektissa lähtökohtana oli, ettei sodita, ja että on olemassa kaikille yhteisiä intressejä, joista voidaan paremmin huolehtia yhdessä. Lisäksi Eurooppa on myös kansalaisten vapauden ja liberaalien arvojen tyyssija. Luulenpa, että sen merkitys on viime aikoina kirkastunut, hän pohtii.

Vihriälä toivoo, että samalla kirkastuu myös, mikä arvo on maltillisella ja järkiperäisellä päätöksenteolla. Podcastin aluksi pohditaankin presidentti Donald Trumpin tiistaista Kansakunnan tila-puhetta.

Etlan ja EVAn yhteinen ”Eurotohtori”-podcast käynnistyi 15.11.2018 ja tavoitteenamme on ollut tarjota euroasiantuntijamme ajankohtainen tilannepäivitys säännöllisesti parin viikon välein. Yhdessä Vesa Vihriälän kanssa tilannetta pohtii ja kysymyksiä esittää EVAn Matti Apunen. Podcast julkaistaan yhtäaikaa niin Etlan kuin EVAnkin nettisivuilla ja se on ladattavissa myös yleisimmistä podcast-palveluista. Tämänkertainen jakso on sarjan viimeinen.