Suhdanneseminaari pohti talouspolitiikan vaihtoehtoja

Suhdanneseminaarin politiikkapaneeli pohti tulevan hallituskauden talouspolitiikan vaihtoehtoja. Eroja löytyi melkein yhtä paljon kuin yhteistä säveltäkin. Matti Vanhasen sanoin: “Ilmapiirin muutos neljän vuoden takaiseen on nyt valtavan suuri, poliittinen vääntö tulee olemaan kova”.

Etlan kevään 2019 suhdanne-ennusteen yhteydessä järjestettiin tiistaina 19.3. jo perinteeksi muodostunut lounasseminaari Kämpin Peilisalissa. Tuoreet kasvuluvut esitteli Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus, jonka jälkeen poliitikkopaneeli ruoti tulevan hallituskauden talouspolitiikan vaihtoehtoja.

Mukana paneelissa olivat entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), entinen puheenjohtaja Touko Aalto (vihr.), kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) sekä muutosjohtaja Markus Sovala Uudenmaan liitosta. Keskustelua moderoi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Matti Vanhanen kiteytti vaalienalustunnelman, kun hän arveli hallituksen muodostamisessa tarvittavan poliittisen väännön olevan nyt kovempi kuin neljä vuotta sitten.

– Uusi hallitus ei tule aloittamaan leikkauksilla, se on selvä. Tässä on nyt valtavan suuri ilmapiirin muutos verrattuna neljän vuoden takaiseen, Vanhanen analysoi.

Paneelissa nostettiin esiin myös Etlan ennusteen taustalla olevat tilastolliset jakaumat, mitä yleisössä pidettiin harvinaisena – ja hienonakin – puheenaiheena suomalaisessa talouspoliittisessa keskustelussa. Lisää aiheesta voi lukea Suhdanne-julkaisun erikoisartikkelista. 

Kuvat: Juuso Heinonen/ETLA