Pienet it-yritykset hyötyvät t&k-investoinneista eniten

Etla julkisti keskiviikkona 2.8. tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan pienet it-yritykset hyötyvät eniten t&k-investoinneista. Tästä johtuen julkisessa tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksessa kannattaisikin suosia pieniä yrityksiä iästä riippumatta, eikä keskittyä vain startupien rahoittamiseen.

Etlan vieraileva tutkija ja Cornellin yliopiston professori Aija Leiponen vertaili yhdessä Pantelis Koutroumpisin ja Llewellyn D.W. Thomasin kanssa tutkimus- ja kehitysinvestointien vaikutusta yritysten liikevaihtoon ja liikevoittoon eri toimialoilla niin eri-ikäisissä kuin eri kokoisissakin yrityksissä Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Britanniassa. Tarkastelussa oli yli 5000 yritystä vuosina 2004–2013.

Aija Leiponen perustelee tutkimuksen tulosta 2.8. julkaistussa Kauppalehdessä sillä, että pienet yritykset ovat tehokkaimpia innovoimaan ja levittämään uutta osaamista talouteen. Tutkimuksen mukaan t&k-investoinnit tuottavat it-alan yrityksissä muita toimialoja paremmin. Parhaiten pärjäsivät alle sadan hengen pienet yritykset.

– Pienillä on paremmat mahdollisuudet tehdä nopeita kokeiluja, ja ne onnistuvat luovimaan it-alan nopeissa markkinamuutoksissa suuria ketterämmin, Leiponen arvioi Kauppalehdelle.

Lisäksi tutkijat havaitsivat pienten yritysten keskinäisessä vertailussa, että yli kymmenvuotiaat, vakaan aseman markkinoilla saavuttaneet yritykset kykenivät muuttamaan innovaatiomahdollisuudet myynniksi jopa nuoria yrityksiä nopeammin ja tehokkaammin.

 – Meidän aineistomme perusteella koko on avainjuttu, Leiponen sanoo.

Kauppalehden mukaan Suomessa Tekesin rahoitus on viime vuosina suuntautunut aiempaa enemmän pk-yrityksille. Viime vuonna Tekesin yrityksille suunnatusta 369 miljoonan euron rahoituspotista pk-yrityksille meni 77 prosenttia, kun pari vuotta aiemmin pk-yritykset saivat 64 prosenttia yritysrahoituksesta.

Myös nuorten yritysten osuus rahoituksesta on kasvanut.

Lue Kauppalehden uutinen aiheesta.

Pantelis Koutroumpis – Aija Leiponen – Llewellyn D W Thomas: The Young, The Old and The Innovative: The Impact of R&D on Firm Performance in ICT versus Other Sectors, ETLA Working papers 51.