Vihriälä: Euroalueelle velkajärjestelymekanismi ja ehdollinen yhteisvastuu

Etlan ja EVA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi, että euroalueella nähdään jatkossa nykyistä enemmän yhteisvastuuta. Yle Puheen Politiikkaradiossa maanantaina 26.6. vieraillut Vihriälä ei kuitenkaan pitänyt todennäköisenä, että paljon puhuttuja yhteisvastuullisia velkakirjoja tulisi kovin nopeasti.

– En usko. Mutta finanssikriisin hallinnan osalta uskon, että enemmän yhteisvastuuta tullaan näkemään, Vihriälä totesi Ylen Sakari Sirkkasen haastattelussa.

Vihriälä kirjoitti 27.6. julkaistussa EVA-analyysissään, että ehdollista yhteisvastuuta lisäävä linja tarkoittaisi fiskaalisen va­rautumisjärjestelmän luomista pankkien kriisin­ratkaisumekanismille, ja vähintäänkin kansallisten talletussuojarahastojen yhteisvastuullista jälleen­vakuutusjärjestelyä.

Euroalueen rahaliiton on arvioitu syvenevän joka tapauksessa – kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ryhtyisi uudelleenvalintansa jälkeen kehittämään euroa yhdessä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. “Saksa ja Ranska etsivät kompromissia euroalueen toiminnan parantamiseksi viimeistään syksyllä Saksan vaalien jälkeen”, kirjoitti Vihriäläkin analyysissään.

Vihriälän mukaan Suomen kannattaa tukea pyrkimyksiä integ­raation tiivistämiseksi jo senkin vuoksi, että kriisitilanteet voitaisiin jatkossa hallita paremmin.

– Näimme tässä kriisissä, että monet asiat ovat olleet hankalia hoitaa niillä mekanismeillä, joita meillä on. Siksi pitää pyrkiä kehittämään rahaliittoa parempaan ja kestävämpään muotoon, hän sanoi Politiikkaradiossa.

Suomen kannattaakin hänen mielestään hyväksyä tarkasti määritelty ja ehdolliseksi rajattu yhteisvastuu euroalueen rahoitusvakauden turvaamisessa. “Markkinakurin luominen vaatii valtioiden velkajärjestelymekanismia, ja periaatepäätös tästä tulisi olla osa EMUn kehityspakettia”, Vihriälä kirjoittaa.

Kuuntele koko Politiikkaradio Yle Areenasta tästä.

Lue myös Vesa Vihriälän EVA-analyysi: Emun uudet askeleet.