Momentum meni – talouskasvu hidastuu ja epävarmuus kasvaa niin euroalueella kuin maailmallakin

Euroalueen talouskasvu hidastuu tänä vuonna 1,6 prosenttiin ja ensi vuonna 1,5 prosenttiin, arvioivat Euroopan johtavat taloustutkimuslaitokset tänään julkaistussa yhteisessä EUROFRAME-ennusteessaan. Työllisyyden odotetaan kuitenkin kohenevan edelleen. 

Talouskasvu on menettämässä momentuminsa, toteavat eurooppalaiset taloustutkimuslaitokset yhteen ääneen tänään julkaistussa EUROFRAME-ennusteessaan. Yhdysvaltojen kiristynyt rahapolitiikka, Kiinan talouskasvun hiipuminen sekä kauppasodan ainekset ovat kaikki osaltaan vaikuttaneet siihen, että maailmantalous hidastuu kiihtyvällä tahdilla ja samalla näkymät tulevaan ovat heikentyneet. Niin Yhdysvaltojen kuin Kiinankin talouskasvun hidastumisella on negatiivinen vaikutus koko globaaliin talouteen.

Euroalueen bkt hidastui jo viime vuonna 1,9 prosenttiin vuodentakaisesta 2,5 prosentista eli enemmän kuin talousennusteissa oli odotettu. Nyt tutkimuslaitokset odottavat euroalueen talouskasvun jatkavan hidastumistaan: 1,6 prosenttia tänä vuonna ja 1,5 prosenttia vuonna 2020.

Euroalueen työttömyyslukujen odotetaan samalla yhä hieman kohenevan: 7,8 prosenttiin tänä vuonna ja 7,6 prosenttiin vuonna 2020.

– Pienenä avotaloutena Suomi on herkkä maailmantalouden huolille ja heilahteluille, siksi talouskasvu hidastuu myös meillä kuluvana vuonna selvästi, enemmän kuin vielä syyskuun ennusteessa oletimme, arvioi Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus. Lehmus on yksi EUROFRAME-ennusteen laatijoista.

EUROFRAME – eurooppalaisten taloustutkimuslaitosten ryhmä – johon myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kuuluu, kommentoi ennusteessaan lisäksi palkkojen nousunäkymiä euroalueella. Vuosien 2012-2017 välisenä aikana EUROFRAME-ryhmän kotimaissa (jotka muodostavat 80 prosenttia koko euroalueesta) palkat ovat nousseet nimellisesti noin 1,5 prosenttia vuodessa. Ansioiden kasvu kuitenkin kiihtyi viime vuonna arviolta 2,5 prosenttiin ja niiden odotetaan kasvavan samalla vauhdilla myös kuluvana vuonna.

Etla on yksi kymmenestä EUROFRAME-ennustetta laativista eurooppalaisista taloustutkimuslaitoksista. Yhteisen ennusteen laadintaan osallistuu arvostettuja tutkimuslaitoksia ympäri Eurooppaa, muun muassa DIW Berlin ja IfW-Kiel Saksasta, National Institute of Economic and Social Research (NIESR) Britanniasta ja Bureau for Economic Policy Analysis (CPB) Hollannista.

Tänään julkaistu EUROFRAME-raportti löytyy kokonaisuudessaan: http://www.euroframe.org/news/euroframe-report-winter-2018-2019.html

Etla julkistaa tuoreen, Suomea koskevan talousennusteensa tiistaina 19.3.2019.

 

Lisätietoja: ennustepäällikkö Markku Lehmus, ETLA p. 044-5498455, markku.lehmus@etla.fi