Mistä suomalaisen ruoan vienti saisi vetoapua?

Elintarvikkeiden ja juoman osuus Suomen kokonaisviennistä on vain 2,3 prosenttia. Miten ruoan vientiä saataisiin nostettua? Ylen Aamu-TV:n keskustelussa perjantaina 17.3. kysymykseen hakivat ratkaisuja Etlan tutkimuspäällikkö Antti Tahvanainen sekä elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang Finprosta.

– Meillä on ollut perinnöllinen asenneongelma eli vientikulttuuri ei ole rakentunut elintarvikealan sisälle samalla tavoin kuin muilla perinteisillä vientialoilla, kuten konepajateollisuudessa, Etlan Tahvanainen totesi.

Tahvanaisen mukaan elintarvikealalla ei ole myöskään panostettu osaamiseen eikä vientikanavien luontiin. Puuttuu siis organisaation innovaatiokyky.

– Kun ei ole asiaan panostettu, niin ei ole sitä osaamistakaan kertynyt. Tuotepuoli on kuitenkin kunnossa, hän huomautti.

Etlan ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä, tammikuussa 2017 julkaistussa VNK-raportissa arvioidaan suomalaisen elintarvikeketjun lyhyen aikavälin kustannuskilpailukykyä ja pitkän aikavälin kasvukilpailukykyä sekä näiden osatekijöitä. Tuloksia verrataan kolmeen vertailumaahan – Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan.

Lue Etlan ja LUKE:n yhteinen tutkimus elintarvikeketjusta tästä.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta tästä.