“Velkojen leikkaus tehokkain tapa helpottaa Kreikkaa”

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen pohti Helsingin Sanomien laajassa haastattelussa perjantaina 17.3. Kreikan velka-ahdinkoa yhdessä Aalto-yliopiston professorin Pertti Haaparannan kanssa. Niin Määttänen kuin Haaparantakin katsoivat, että velkojen leikkaus olisi nopein ja tehokkain tapa helpottaa Kreikan ahdinkoa.

– Periaatteessa voisi olla mahdollista, että Kreikka selviäisi veloistaan. Se vain edellyttäisi sitä, että eurovaltiot olisivat valmiita rahoittamaan Kreikkaa vielä vuosikymmeniä ja antamaan uusia lainoja, Määttänen sanoi.

Niin Määttänen kuin Haaparantakin muistuttivat, että Kreikka on jo tehnyt paljon talouden uudistuksia. Niistä vain ei ole ollut talouskasvun vauhdittajaksi, vaikka julkisen talouden menoja on saatu supistettua. Myös inhimillisessä mielessä Kreikan uudistusten kustannukset ovat olleet suuret, Määttänen totesi.

– Sisäisestä devalvaatiosta ei ole kovin paljon hyötyä talouskasvulle, kun vientiteollisuuden merkitys on niin pieni, hän arvioi.

Kreikan kriisi on HS:n mukaan jälleen kärjistynyt, kun valtio kiistelee muiden euromaiden kanssa seuraavan hätälainaerän ehdoista. Ilman seuraavaa erää Kreikka tuskin selviää kesällä erääntyvistä lainoistaan. Yli seitsemän vuotta kestäneen kriisin aikana miljoonien kreikkalaisten elintaso on romahtanut eikä talous ole vieläkään alkanut kasvaa.

Lue koko Helsingin Sanomien artikkeli tästä.