Mikä on Suomen talouden shokkiherkkyys ja minkälainen iskunkestävyys meillä on verrattuna muihin? Entä miten talouden kriisinsietokykyä voisi parantaa? Muun muassa näihin kysymyksiin pureuduttiin “Arvoketjut, kansainvälinen kauppa ja talouden haavoittuvuus”- tutkimuksen julkistustilaisuudessa 4. marraskuuta.
Suomen talouden suhdannevaihtelut ovat keskimääräistä suurempia verrattuna Ruotsiin, Tanskaan ja useisiin muihin kehittyneisiin maihin. Yksi syy Suomen suuriin suhdannevaihteluihin on talouden pieni koko. Toisin sanoen, mitä suurempi maa ja mitä korkeampi elintaso, sitä pienempiä suhdannevaihtelut ovat.
Koronakriisissä suhdannevaihteluihin vaikuttivat globaalit arvoketjut, joiden kautta kriisi levisi maiden ja toimialojen välillä. Tämä ilmenee Etlan valtioneuvoston kanslialle tekemästä tutkimuksesta “Arvoketjut, kansainvälinen kauppa ja talouden haavoittuvuus”.
Tutkimuksen julkistustilaisuus toteutettiin Teams-webinaarina, jossa Etlan tutkimusjohtaja ja tutkimushankkeesta vastannut Jyrki Ali-Yrkkö esitteli julkaistun tutkimuksen keskeiset tulokset. Aiheen pariin kuulijat johdatteli Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja webinaariin osallistuivat myös muut tutkimuksen laatijat eli Etlan tutkijat Ville Kaitila, Tero Kuusi, Markku Lehmus, Mika Pajarinen ja Timo Seppälä. Tilaisuuden juonsi Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander.
Webinaariin osallistui liki 80 päinen yleisö ja keskustelu aiheesta oli vilkasta niin chatissa kuin Etlan kokoushuoneessakin. Voit katsoa webinaaritallenteen oheisen linkin kautta sekä Etlan YouTube-kanavalla.
Esityskalvot löytyvät liitteenä alta.
Toimitusjohtaja Aki Kangasharjun esityskalvot julkistustilaisuudessa 4.11.2021.
Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkön esityskalvot julkistustilaisuudessa 4.11.2021.
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
Vaihde ja vastaanotto avoinna arkisin klo 8.30–15:30.
+358 (09) 609 900