Mikä on Suomen talouden iskunkestävyys: webinaari

Mikä on Suomen talouden shokkiherkkyys ja minkälainen iskunkestävyys meillä on verrattuna muihin? Entä miten talouden kriisinsietokykyä voisi parantaa? Muun muassa näihin kysymyksiin pureuduttiin “Arvoketjut, kansainvälinen kauppa ja talouden haavoittuvuus”- tutkimuksen julkistustilaisuudessa 4. marraskuuta.

Suomen talouden suhdannevaihtelut ovat keskimääräistä suurempia verrattuna Ruotsiin, Tanskaan ja useisiin muihin kehittyneisiin maihin. Yksi syy Suomen suuriin suhdannevaihteluihin on talouden pieni koko. Toisin sanoen, mitä suurempi maa ja mitä korkeampi elintaso, sitä pienempiä suhdannevaihtelut ovat.

Koronakriisissä suhdannevaihteluihin vaikuttivat globaalit arvoketjut, joiden kautta kriisi levisi maiden ja toimialojen välillä. Tämä ilmenee Etlan valtioneuvoston kanslialle tekemästä tutkimuksestaArvoketjut, kansainvälinen kauppa ja talouden haavoittuvuus”.

Tutkimuksen julkistustilaisuus toteutettiin Teams-webinaarina, jossa Etlan tutkimusjohtaja ja tutkimushankkeesta vastannut Jyrki Ali-Yrkkö esitteli julkaistun tutkimuksen keskeiset tulokset. Aiheen pariin kuulijat johdatteli Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja webinaariin osallistuivat myös muut tutkimuksen laatijat eli Etlan tutkijat Ville Kaitila, Tero Kuusi, Markku Lehmus, Mika Pajarinen ja Timo Seppälä. Tilaisuuden juonsi Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander.

Webinaariin osallistui liki 80 päinen yleisö ja keskustelu aiheesta oli vilkasta niin chatissa kuin Etlan kokoushuoneessakin. Voit katsoa webinaaritallenteen oheisen linkin kautta sekä Etlan YouTube-kanavalla.

Esityskalvot löytyvät liitteenä alta.

Tiedote 4.11.2021: Suomen talouden shokkiherkkyys ollut perinteisesti muita maita suurempi – miksi koronavuonna shokki jäi muita pienemmäksi?

 

Arvoketjut, kansainvälinen kauppa ja talouden haavoittuvuus” (valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2021:59)

Liitteet

Iskunkestävyys vuoden 2009 kriisissä

Toimitusjohtaja Aki Kangasharjun esityskalvot julkistustilaisuudessa 4.11.2021.

Lataa

Kansainvälinen kauppa, arvoketjut ja suhdannevaihtelut

Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkön esityskalvot julkistustilaisuudessa 4.11.2021.

Lataa