Mihin menet peruskoulu?

Etlan peruskouluaiheinen seminaari ”WANTED: A Road Map for Primary School” veti väkeä kuulemaan pohjoismaisten asiantuntijoiden esityksiä ja keskustelemaan kriittisesti suomalaisen peruskoulun tilasta. Torstaina 16.8. järjestetty tilaisuus toi Suomeen kaksi tunnettua pohjoismaista professoria ja keskustelutti väkeä myös sosiaalisessa mediassa.

G18-juhlasalissa eli entisessä suomalaisessa tyttökoulussa Helsingissä pidetty Etlan peruskouluseminaari toi Suomeen professori Magnus Henreksonin (Institutet för Näringslivsforskning IFN) sekä professori Sten Ludvigsenin (Oslon yliopisto) vauhdittamaan suomalaista koulukeskustelua sopivasti koulujen alettua.

Henreksonin viime vuonna julkaistu kirja ”Kunskapssynen och pedagogiken. Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas” on herättänyt reipasta keskustelua peruskoulun tasosta naapurimaassa ja siitä, mihin suuntaan perusopetusta olisi kehitettävä.

Sten Ludvigsen puolestaan on tunnettu kasvatustieteilijä, joka on vetänyt myös valtiollista ”Ludvigsenin komiteana” tunnetun komitean työtä peruskoulutuksen uudistamiseksi Norjassa.

Etlan puolesta tilaisuuden avasi toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, joka korosti laadukkaan koulutuksen olevan myös talouskasvun ja koko yhteiskunnan menestyksen tae. Vihriälä myös peräänkuulutti kansainvälisten esimerkkien tuontia kotimaiseen koulukeskusteluun, mitä Etla omalta osaltaan seminaarin avulla nyt tekikin.

LUE VIHRIÄLÄN PUHE

Professorien esitysten jälkeen keskustelu jatkui EVAn Matti Apusen moderoimalla keskustelulla, johon liittyi myös yrittäjä Saku Tuominen koulutusinnovaatioita kehittävästä HundrED:sta. Kansliapäällikkö Anita Lehikoisen oli myös alun perin määrä osallistua debattiin, mutta budjettineuvottelukiireiden vuoksi hänen tilallaan esiintyi neuvotteleva virkamies Ilkka Turunen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Seminaari oli osa Polkuja työhön-projektia, joka on Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen rahoittamia hankkeita ja jossa Etla on mukana tutkimustyössä.

 

HENREKSONIN SEMINAARIESITYS

HENREKSON AND WENNSTRÖM LISÄMATERIAALIA

LUDVIGSEN SEMINAARIESITYS

 

Seminaaria varten Etla haki videokommentit myös Viron koulumenestyksestä ja PISA-tuloksista Viron opetusministeriön johtavalta asiantuntijalta Imbi Hennolta. Voit katsoa kahden minuutin haastattelun alla olevasta linkistä.

KATSO VIDEO