Luonnon kantokykyyn sopeutunut talous, lukutaito ja innovaatiot – Etla keskusteli SuomiAreenassa

Kuva: SuomiAreena

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju osallistui monipuolisiin keskusteluihin SuomiAreenassa Porissa. Kangasharju oli keskustelemassa lukutaidon merkityksestä, suomalaisen innovaatiotoiminnan nostamisesta maailman kärkeen, ja miltä näyttäisi luonnon kantokykyyn sopeutunut talousjärjestelmä Suomessa. SuomiAreena järjestettiin Porissa 15.7.–19.7.2019.

Tiistai 16.7.2019

Jenni Haukio ja Aki Kangasharju. Kuva: SuomiAreena.

Lukutaito – ankallisaarteemme -tilaisuus käsitteli nuorena hankitun lukutaidon merkitystä nykypäivän yhteiskunnassa ja työelämässä. Tilaisuuden järjesti Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja keskustelijoina Aki Kangasharjun kanssa olivat Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä ja äidinkielenopettaja ja kirjailija Minna Rytisalo. Ohjelman juonsi toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki.

Tilaisuus oli kerännyt paikalle suuren yleisön ja keskustelua syntyi paljon myös sosiaalisen median puolella. Keskustelijat pohtivat, miksi kiinnostus lukemiseen vähenee nuorten – ja erityisesti poikien – keskuudessa, ja mikä on lukutaidon merkitys. Paneelikeskustelussa painotettiin erityisesti vanhempien roolia lukemisen tuomisessa lasten elämään jo pienestä pitäen sekä lukutaidon merkitystä esimerkiksi työelämässä.

Aki Kangasharju, Jenni Haukio, Aki Hyyppä, Eeva Lehtimäki ja Minna Rytisalo. Kuva: SuomiAreena.

Torstai 18.7.2019

Merja Mähkä ja Aki Kangasharju. Kuva: SuomiAreena

New Globalin, Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Suomen Lähetysseuran järjestämä tilaisuus Planeetalle mahtuva talous: Se muuttuu, mitä mitataan hahmotteli, miltä näyttäisi luonnon kantokykyyn sopeutunut talous Suomessa, ja millaisia innovaatioita sen järjestämiseksi tarvittaisiin. Kangasharjun lisäksi keskusteluun osallistuivat muun muassa Aalto-yliopiston liiketoiminnan professori Minna Halme ja tutkijatohtori ja kehitysasiantuntija Niko Humalisto. Tilaisuuden juonsi Merja Mähkä.

Torstaina iltapäivällä keskusteltiin keinoista Suomen kansainvälisen innovaatiotoiminnan nostamiseksi ja Suomen kilpailukyvyn varmistamisesta. Business Finlandin tilaisuudessa Mistä syntyvät maailmaa mullistavat uudet ideat? keskustelemassa olivat Kangasharjun lisäksi Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ja Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini. Tilaisuuden juonsi Kirsi Alm-Siira.

Kirsi Alm-Siira, Elina Lepomäki, Pekka Soini ja Aki Kangasharju. Kuva: SuomiAreena.

Tilaisuudessa pohdittiin Suomen innovaatiotoimintaa kokonaisvaltaisesti. Keskustelijat painottivat yhteiskunnan asenneilmapiirin muuttumista ja riskinottoa innovaatiotoiminnan tehostamiseksi. Suomalaisen osaamisen ja kouluttautumisen merkitys saivat aikaan myös runsaasti keskustelua. Tilaisuus Suomen innovaatiotoiminnasta oli vetänyt teltan täyteen kiinnostunutta yleisöä.

 

Kaikki kuvat: SuomiAreena