Kevät kirkasti näkymät – EtlaTalks pui tuoreinta suhdanne-ennustetta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen 22.3. julkistettu suhdanne-ennuste on aiheena tänään julkaistussa EtlaTalks-keskustelusarjan neljännessä osassa. Tytti Sulanderin haastattelussa on Etlan ennusteryhmän tutkija Markku Lehmus.

Etla ennustaa Suhdanne 2017:1 -vuosikirjassa, että Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Luvut perustuvat siihen, että kansantalouden näkymät ovat kirkastuneet, painottaa Markku Lehmus.

– Näyttää siltä, että kansainvälinen talous vetää varsin hyvin. Toteamme myös, että kotimainen kysyntä kasvaa, investoinnit ovat hyvässä vedossa, rakentaminen kasvaa ja yksityinen kulutuskin kasvaa kohtuullisesti.

Etla nosti talousennustettaan viime syksystä – kuten moni muukin ennusteita laativa taho. Miksi?

– Kansainvälisen talouden näkymistä saatiin parempaa tietoa ja näyttää siltä, että monet Suomellekin tärkeistä talouksista kasvavat aika hyvää vauhtia. Myös kotimainen luottamus on noussut, ja samalla viime vuoden tiedot BKT:n kehityksestä ylittivät odotuksemme, Lehmus selittää.

Katso koko EtlaTalks nettisivuiltamme www.etla.fi tai YouTubesta.

Tutustu myös Etlan Suhdanne-verkkoversioon, joka on vapaasti luettavissa netissä.

Aiemmin EtlaTalks-sarjassa ovat esiintyneet tutkijat Ville Kaitila (Brexit), Tero Kuusi (Eurokriisi) sekä Antti Tahvanainen (ruokavienti).