EtlaTalks: Miksi ruokavienti ei vedä?

Kotimaisten elintarvikkeiden viennin ongelmat ovat aiheena tänään julkaistussa EtlaTalks-keskustelusarjan kolmannessa osassa. Tytti Sulanderin haastattelussa on Etlan tutkimuspäällikkö Antti Tahvanainen.

Tahvanainen julkaisi vuoden alussa yhdessä Etlan Annu Kotirannan ja Mika Pajarisen sekä Luonnonvarakeskus LUKEn tutkijoiden kanssa laajan selvityksen suomalaisen elintarvikeketjun menestystekijöistä. Selvitys kuuluu valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjaan (7/2017).  

Tutkijat vaativat koko elintarvikeketjulta radikaalia asennemuutosta. Siihen kuuluu muun muassa investointeja osaamiseen ja pääomaan sekä rekrytointeja perinteisiltä vientialoilta.

Antti Tahvanainen kuvaa EtlaTalksissa ruokaviennin ongelmakohtia suorasanaisesti.

– Vientiin ei ole tähdätty samalla tavalla kuin muilla perinteisillä vientialoilla. Jos on tuotettu vähän liikaa, niin sitten vasta jalostaja on alkanut miettiä, mihin tämän ylituotannon dumppaisi – kun ei sitä takapihallekaan viitsi jättää mätänemään. Joten tavaraa on myyty ulkomaille, ja jos on ollut pakko, niin jopa tappiollisesti, Tahvanainen kuvailee.

Tutustu myös tutkimukseen:  Irz, Xavier – Jansik, Csaba – Kotiranta, Annu – Pajarinen, Mika – Puukko, Henna – Tahvanainen, Antti-Jussi: Suomalaisen elintarvikeketjun menestyksen avaintekijät.

Video on julkaistu 10. huhtikuuta 2017.