Eurooppa edellä-podcast: Suomen on palattava menokehyksiin

Eurooppa edellä -podcastissa saatiin tällä kertaa tiukka tuomio puoliväliriiheen jumittuneelle Suomen hallitukselle: menokehyksiin pitää palata ensi vuonna. Mukana sarjan kahdeksannessa jaksossa keskustelemassa ovat Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu. 10-osainen podcast-sarja on koko kevään 2021 tuonut enemmän eurooppalaista näkökulmaa suomalaiseen keskusteluun. Etla on yksi sarjan yhteistyökumppaneista.

Eurooppa edellä -podcast pureutuu joka toinen viikko ajankohtaisiin EU- ja Eurooppa-aiheisiin suomalaisten europarlamentaarikkojen ja asiantuntijoiden kanssa. Maanantaina 26. huhtikuuta julkaistussa jaksossa keskustellaan EU:n elvytyksestä ja pankkiunionista – mutta poikkeuksellisesti myös Suomen ajankohtaisesta taloustilanteesta. Ohjelman julkaisuajankohtana puoliväliriihi Helsingin Säätytalossa on jatkunut jo kuusi päivää.

Podcast-nauhoituksissa Tapio Nurminen (vas.), Tuuli Koivu ja Aki Kangasharju. Olli Rehn osallistui nauhoitukseen etäyhteydellä.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju painottaa, että Suomessa on ensi vuonna palattava kehyksiin, mikä tarkoittaa ylimääräisen elvytyksen lopettamista.

– Mutta se ei vielä tarkoita varsinaista sopeuttamista. Sopeuttamisen ajoitus riippuu siitä pystytäänkö tekemään työllisyyttä ja kasvua tukevia toimenpiteitä. Mitä vähemmän niitä pystytään tekemään, sitä nopeammin sopeuttamisen, eli menokehysten pienentämisen aika tulee, Kangasharju sanoo.

Myös Olli Rehn tähdentää menokehysten merkitystä julkisen talouden hoidossa.

– Julkisessa taloudessa on ensi vuonna syytä palata menokehyksiin. Sen rinnalla rahapolitiikka toimii kuin futisjoukkueen libero eli varmistaa sen, ettei tule ikävää vastahyökkäystä, jalkapalloentusiastina tunnettu Rehn muotoilee.

Aiemmissa Eurooppa edellä- podcastin jaksoissa on käsitelty mm. EU:n digitaalisia askelmerkkejä sekä EU:n Green Dealia ja ilmastopolitiikkaa. Podcast hahmottaa EU-ratkaisuja kaikille yhteiskunnasta, Euroopasta, eurooppalaisesta elämäntavasta ja kansainvälisistä asioista kiinnostuneille.

Tavoitteena on tuoda enemmän eurooppalaista näkökulmaa suomalaiseen keskusteluun.

Eurooppa edellä -podcastin tuottaa Nouhau Productions ja yhteistyökumppaneina ovat Etlan lisäksi Euroopan parlamentti, Keskuskauppakamari sekä Helsingin seudun kauppakamari.

Sarjan 10 jaksossa ääneen pääsevät Suomen parhaat EU- ja Eurooppa-tuntijat  – erityisesti suomalaiset europarlamentaarikot. Juontaja Tapio Nurminen tunnetaan pitkän linjan Eurooppa-kirjeenvaihtajana sekä myös Kauppalehden ja MTV:n uutisten lukuisista Saksan raporteistaan.

Podcast-sarjassa on jäljellä vielä kaksi jaksoa, joissa käsitellään mm. koronapassia ja pandemian exit-strategiaa sekä koko Euroopan tulevaisuutta.

Pysy siis kuulolla – keväällä 2021 mennään Eurooppa edellä joka toinen viikko!

Eurooppa edellä -podcast on kuunneltavissa yleisimmillä podcast-alustoilla, kuten Podplay, Spotify, Apple, Google, Radiot.fi sekä yhteistyökumppanien verkkosivuilla ja Kauppalehden verkossa.

Kuuntele iTunesissa

KUUNTELE KAIKKI JAKSOT