EtlaTalks: Mistä sisäilmaongelmissa oikein on kysymys?

Sisäilmaongelmat ja niistä johtuva oireilu puhuttavat Suomessa paljon. Lääketiede ei ole pystynyt vielä vastaamaan kysymykseen, mistä oireet johtuvat, lisäksi kohteiden rakennusvaiheen ja kunnostamisen taustoihinkin liittyy paljon tietämättömyyttä. “Huomenta Töölöstä” on EtlaTalksin syksyn erikoissarja, jossa toimittaja Jari Korkki haastattelee Etlan tutkijoita. Tutkimuspäällikkö Martti Kulvikin haastattelu on osa ns. Rakki-hanketta, jonka toteuttavat Etlatieto, Tampereen Teknillinen yliopisto sekä BES Built Environment Systems.

Sisäilmaongelmien havaitsemisessa vahvin mittari tällä hetkellä on koululaisten, asukkaiden ja työntekijöiden oireilu. Lääketiede on lähtenytkin selvittämään oireita ja yksilöllisten oireiden kautta muodostuvia oireyhtymiä sekä syy-yhteyksiä.

– Sisäilmaoireilu on vakava asia ja siksi ilmiötä on tutkittu paljon ja pitkään. Nimenomaan oireisiin erikoistunut lääketieteemme ei vielä tiedä, mistä kunkin oirehtijan kohdalla oikein on kysymys, Kulvik toteaa.

Sisäilmaongelma on kuitenkin varsin monimutkainen, sillä vanhempien rakennusten rakennus- ja kunnostusvaiheista tiedetään kovin vähän. Esimerkiksi Vantaan Jokiniemen koulun laajassa saneerauselvityksessä ei saatu kattavaa kuvaa rakennuksesta, vaikka käytettävissä olivat kaikki saatavilla olevat asiakirjat. Aukkoja tietämyksessämme on esimerkiksi siinä, mistä sisäilmaongelmat ylipäätään johtuvat, ja mitä pitäisi edes tutkia.

Oirehtiville Martti Kulvikilla on kuitenkin tarjota myös neuvoja.

– Oireet täytyy aina ottaa vakavasti ja selvittää, mikä niiden taustalla on. Paras lähestymistapa on esimerkiksi kouluissa hakeutua kouluterveydenhoitajalle ja viedä sitä kautta asiaa eteenpäin. Asiaa on tärkeä pyrkiä viemään eteenpäin, paitsi oirehtijan kannalta, myös rakennuksen kannalta, jos oirehtijoita on enemmän.

EtlaTalks-videosarja tutustuttaa katsojan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijoihin ja laitoksessa tehtävään tutkimukseen. Huomenta Töölöstä on kolmiosainen erikoissarjamme syyskaudella 2019. Haastattelut on toteutettu yhteistyössä tunnetun tv-toimittajan Jari Korkin kanssa.

Rakki eli Rakennusalan kilpailukyky ja uudistuminen on valtioneuvoston TEAS-hanke, jonka toteuttavat Etlatieto, Tampereen Teknillinen yliopisto sekä BES Built Environment Systems. Hankkeen tavoitteena on tuottaa hyödynnettävää tietoa rakentamisen kilpailukyvyn ja erityisesti tuottavuuden kehittämiseen, alan sääntelyyn ja kohdentamiseen, sekä rakennusalan ulkomaisen toiminnan edistämiseen tähtäävän päätöksenteon avuksi.

Lisää tietoa Rakki-hankkeesta:

Hankkeen omat nettisivut

Tutkimuksen välituloksia

Hankevideo