Vihriälä: EMU-uudistus on myös mahdollisuus, ei vain uhka

Rahaliiton rakenteiden ja toimintatapojen uudistaminen on lähikuukausien tärkeä politiikkakysymys Euroopassa ja Suomen kannattaa nyt painaa päälle hyvän, markkinakuria vahvistavan uudistuksen aikaansaamiseksi, kirjoittaa Vesa Vihriälä maanantaina 19.2. julkaistussa ETLA kolumnissaan.

Vihriälän mukaan paine uudistuksiin juuri nyt tulee siitä, että Euroopan parlamentin vaalit keväällä 2019 muodostavat katkoskohdan, joka estää uusien asioiden eteenpäinviennin pitkäksi aikaa. Myös Ranskan ja Saksan hallitusten ”poliittinen pääoma” hupenee ajan mittaan, jolloin minkä tahansa hankalan asian edistäminen vaikeutuu myöhemmin, hän huomauttaa.

– Juuri nyt on kuitenkin paras aika yrittää tällaista uudistusta; hyvän talouskehityksen oloissa markkinakuria vahvistavat, järkevästi suunnitellut pelisääntöjen muutokset aiheuttavat vähiten riskiä paniikkireaktioista. Kunnollisen ratkaisun syntymistä saattaa auttaa se, että markkinakuria vierastavat maat tuskin voivat odottaa Saksaan niiden näkökohdille myötämielisempää hallitusta kuin se, mikä nyt on muodostumassa, Vihriälä kirjoittaa.

– Jos kunnon uudistuksesta ei kuitenkaan päästä yhteisymmärrykseen, Suomen ei pidä olla mukana huonoissa järjestelyissä. Tällainen oman tien kulkeminen ei estä muita etenemästä. Jos Suomi toimii ratkaisuhakuisesti, on vaikea syyttää epäsolidaarisuudesta, vaikka emme lähdekään mukaan hölmöihin ratkaisuihin, hän perustelee.

Lue koko ETLA-kolumni tästä.