Hallituksen budjettiesitys valmistui – “Yleislinja kelvollinen”

Hallitus sai budjettiriihensä päätökseen 31.8. Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi, että finanssipolitiikan yleislinja – kuten myös veropolitiikan yleislinja – on kelvollinen.

– Vaikka vähän suurempi tiukkuus olisi ollut paikallaan, niin isoa virhettä ei tehdä, Vihriälä sanoi MTV:n nettihaastattelussa.

Hallitus päätti budjettiriihessä 270 miljoonan euron ansiotuloveron kevennyksistä kaikille tuloluokille. Tällä päätöksellä hallitus katsoo täyttäneensä kilpailukykysopimukseen liittyvät veronkevennykset hallituskaudella.

Etlan tutkimusjohtajan Niku Määttäsen mukaan budjetti ei sisällä mitään merkittäviä muutoksia veroperusteisiin tai menoihin.

– Kun talous kasvaa selvästi ennakoitua voimakkaammin, niin tämäkin budjetti riittää siihen, että julkinen talous vahvistuu selvästi aiempaan verrattuna, Määttänen totesi Ylen kello 18 Tv-uutisten studiohaastattelussa.

Budjetti ei Määttäsen mukaan muuta myöskään oleellisesti yleistä taloudellista tilannetta eli Suomen velkaantumista. Valtio ottaa velkaa ensi vuonna tätä vuotta vähemmän. Ensi vuoden talousarvioesitys on niukasti alle kolme miljardia euroa alijäämäinen.

– Jos tavoitteena on saada velkaantuminen kokonaan loppumaan, niin tarvitaan lisää toimia. Pidemmällä aikavälillä meillä on kestävyysvaje, joka syntyy hoivamenojen kasvusta lähivuosikymmenillä. Suunta on nyt toki oikea, Määttänen korosti.

Myöskään Vesa Vihriälä ei usko, että valtion velkaantuminen loppuisi vuonna 2021.

– Nyt talous paranee suhdanneluonteisesti, mikä on hyvä asia. Mutta näköpiirissä ei ole vuoteen 2021 mennessä sellaista pysyvämpää julkisen talouden vahvistumista, että velkaantuminen kokonaan loppuisi, Vihriälä sanoi Ylelle.

Katso Niku Määttäsen haastattelu Yle Areenasta, kohdasta 5:15.

Lue Vesa Vihriälän kommentit MTV:n nettisivuilta.

Lue lisää Vihriälän arvioista Yle uutisista: “Ylen haastattelema tutkijanelikko: Valtionvelan kasvusta tuskin päästään 2021, veronkevennykset tekevät hallaa taloudelle”.