Selvitäänkö kaikesta kuivin jaloin? Podcast päivittää Vesa Vihriälän tilannearviot

Joulu tuli ja meni, ja Eurotohtori-podcastissa aletaan kallistua uuden Brexit-kansanäänestyksen kannalle. Vesa Vihriälän mukaan uuden kansanäänestyksen todennäköisyys on kasvanut viime viikkoina, vaikka edelleenkään ei ole käsitystä äänestyksen lopputuloksesta. Nyt kuitenkin Britanniassa ainakin tiedetään paremmin, mitä Brexit vaihtoehtona tarkoittaa.

Uusi kansanäänestys Britanniassa tarjoaisi käytännössä kansalle kolme vaihtoehtoa: 1) KYLLÄ Brexit-sopimukselle, 2) EI Brexit-sopimusta tai 3) EI koko Brexitille. Näin Britannian EU-eroa kannattavien leiri saattaisi uudessa äänestyksessä jakaantua ratkaisevalla tavalla, pohtii Vesa Vihriälä tänään julkaistussa Eurotohtori-podcastissa.

Britannian lisäksi podcast analysoi viikko sitten aikaansaatua kompromissia Italian ja EU-komission budjettikiistassa. Kävi kuten Eurotohtorissakin jo ennustettiin: Ranska pelasti Italian. Ranskan taipuminen keltaliivien paineessa menonlisäyksiin sai aikaan myös komission taipumisen Italian kurinpidossa.

Niin sanottua liiallisen alijäämän menettelyä, jossa maalle voidaan määrätä sakkomaksu taloussääntöjen rikkomisesta, ei siis aloitetakaan. Italian hallitus puolestaan suostui lykkäämään joitain menolupauksiaan niin, että budjetin alijäämä supistuu ensi vuonna EU-sääntöjen mukaiseksi. Samalla tuli jälleen todetuksi, että isoilla mailla on yleisesti ottaen eri säännöt kuin pienemmillä.

– En usko, että selviämme ihan kuivin jaloin näistä viimeaikaisista tapahtumista Italiassa, Britanniassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa, jossa viimeksi Trumpin hallinnosta erosi puolustusministeri James Mattis, toteaa Vihriälä.

Vihriälän ja Matti Apusen Eurotohtori- podcastin neljännessä osassa tarkastellaan komission ja Italian tekemää budjettikompromissia sekä pohditaan vielä uudemman kerran Britannian Brexit-prosessia. Lopuksi valetaan joitakin uudenvuoden tinoja ja ennakoidaan tulevaa.

Etlan ja EVAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä on ekonomistina seurannut eurokriisiä pitkään ja ollut mukana myös komission työssä vuosina 2010-2012 talouskomissaari Olli Rehnin neuvonantajana. Vihriälä on varoittanut, että uu­den­muo­toi­nen eu­rok­rii­si on hyvinkin mahdollinen, jos Ita­lia pit­kit­tää po­li­tiikkansa kor­jaus­ta.

Etlan ja EVAn yhteinen ”Eurotohtori”-podcast käynnistyi 15.11.2018 ja tavoitteenamme on tarjota euroasiantuntijamme ajankohtainen tilannepäivitys säännöllisesti parin viikon välein. Yhdessä Vesa Vihriälän kanssa tilannetta pohtii ja kysymyksiä esittää EVAn Matti Apunen. Podast julkaistaan yhtäaikaa niin Etlan kuin EVAnkin nettisivuilla ja se on ladattavissa myös yleisimmistä podcast-palveluista.